Здравното министерство ще засили сътрудничеството си със Световната здравна организация

...
Здравното министерство ще засили сътрудничеството си със Световната здравна организация
Коментари Харесай

Здравното министерство засилва сътрудничеството със СЗО в областта на профилактиката на заболяванията у нас

Здравното министерство ще ускори съдействието си със Световната здравна организация /СЗО/ в региона на профилактиката на болесттите и промоцията на здраве в страната ни – това стана ясно по време на среща сред отрасловия министър Христо Хинков районния шеф на СЗО за Европа доктор Ханс Клуге . На нея участваха и заместник-министърът на опазването на здравето доцент Михаил Околийски, господин Харис Хайрулахович, И.Д. представител на СЗО за България и господин Павлос Теодоракис, старши консултант по здравната политика в районния офис на СЗО за Европа.

„ Наш приоритет е да стигнем с ясни послания до хората и да ги накараме да осъзнаят какъв брой е значима ранната профилактика. Искаме да изградим здравни привички и здравна просвета измежду младежите, да насърчим тяхната мотивация да обръщат внимание на здравето си “, акцентира министър Хинков, добавяйки, че опитът на СЗО в тази посока би бил доста потребен за страната ни с увеличение на профилактичните прегледи.

Акцент по време на диалога бе и тематиката, обвързвана с подобряването на психологичното здраве и психиатричната грижа , която е измежду главните цели в настоящото сега Двугодишно съглашение за съдействие със СЗО за 2022-2023 година В тази тенденция са планувани редица действия, които да подкрепят напъните на национално равнище. Бе изказано мнение от страна на СЗО да се провеждат визити на високо равнище в страни, където има добра организация на психиатричните грижи.

Подобряване на майчиното и детско здраве и на педиатричната грижа също бе във фокуса на срещата. Министър Хинков акцентира, че в тази област страната ни интензивно си сътрудничи с УНИЦЕФ по основни интервенции и действия, свързани с ранно детско развиване и със здравето на подрастващите, където поддръжката на СЗО като водеща организация в здравните политики би била изключително скъпа – например подсилване на потенциала на здравните служащи в тази област, образования, новаторски интервенции и други

Участниците в полемиката прецизираха още, че е извънредно значимо да се подхващат стъпки по улеснение на признаването на медицинските дипломи на жителите на Украйна , намерили заслон в България. Това ще способства, както за рест на лекарите и медицинските сестри, работещи у нас, по този начин и за улеснение процеса на лекуване на бежанците от Украйна. От своя стана доктор Клуге е поел ангажимент неговият екип да показа опита на Полша.

В резюме всички страни се съгласиха, че дигитализацията на опазването на здравето ще е от значително значение за развиването на здравната ни система.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР