Здравното министерство публикува заповедта за забрана на износа на инсулинови

...
Здравното министерство публикува заповедта за забрана на износа на инсулинови
Коментари Харесай

ЗАБРАНА: Няма да се изнасят инсулин и антибиотици за деца до края на март

Здравното министерство разгласява заповедта за възбрана на износа на инсулинови медикаменти и антибиотици за деца. Тя влиза в действие от през днешния ден и ще работи до 31 март. Заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов разгласи, че възбраната за експорт на инсулин ще се удължава, до момента в който е належащо.

Действията на ведомството бяха предизвикани от нови сигнали за дефицит на тези лекарства в аптеките. Вчера здравната комисия в Народното събрание разпореди на министерството да предложи в 14-дневен период ограничения, гарантиращи доставките на инсулин и медикаменти. Сред тях би трябвало да има и такива, осигуряващи ненарушим ресурс от медикаменти у нас.

" В складовете у нас има инсулин за три месеца. В аптечната мрежа и при търговците на едро има дефицит и това образува казуса в лекарствоснабдяването. Основният проблем за дефицита на медикамента в аптеките са каналите за дистрибуция ", изясни Гетов пред Българска национална телевизия.

Вчера тематиката беше разисквана на съвещание на здравната комисия в Народното събрание. Решено е незабавно да бъде стартирана системата за електронно следене, с цел да се следи наличността на инсулин в страната. Това ще стане до септември. Предвиждат се и законови промени, които да решат проблемите в бранша. Още идната седмица стартират диалози с търговци на едро и фармацевтични компании.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР