Здравното министерство предлага с публичен ресурс да бъде осигурено провеждането

...
Здравното министерство предлага с публичен ресурс да бъде осигурено провеждането
Коментари Харесай

Предложение: НЗОК да плаща за домашно лечение на бебета и зъболекар за психично болни

Здравното министерство предлага с обществен запас да бъде обезпечено провеждането на спомагателни здравни действия при деца на възраст до 14 дни след изписване от родилното поделение в дома на детето. Предвижда се да се поема и дентално лекуване на хората с психологични болести под упойка.

Това са предложенията, включени в Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2019 година за установяване на пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, който беше оповестен на 9 юли, за публично разискване.

Предвижда се медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти да обезпечават здравни грижи на децата до 14 дни, в домашни условия – след изписването от лечебното заведение. Това включва здравно-информационни и промотивни действия, целящи възстановяване на компетентностите на грижещите се за детето хора по повод подсилване и възстановяване на здравето на детето, кърмене и здравословно хранене, здравословна среда и хигиеничен режим.

Дейностите ще се извършват независимо или по предопределение на доктор от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти, работещи в амбулаторията за първична здравна помощ, в която е определения общопрактикуващ доктор на детето.

За хората до 18-годишна възраст с психологични болести на сегашния стадий е планувана опция за осъществяване на зъболечение под обща упойка в границите на пакета здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК. Това може да се реализира след обширен обзор от експерт психиатър със умозаключение, съдържащо диагноза за психологично заболяване и нуждата от обща упойка за осъществяване на денталното лекуване. Предвидено е и интензивно наблюдаване при нужда след анестезията. Тази опция обаче не е планувана на сегашния стадий за пълнолетните с психологични болести, което основава сериозен проблем при нужда от осъществяване на зъболечение при тях. С оглед на това с оферти план се отстранява възрастовото ограничаване, оповестяват от здравното министерство.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР