Здравното министерство отвори поръчка за изработване на електронно медицинско досие,

...
Здравното министерство отвори поръчка за изработване на електронно медицинско досие,
Коментари Харесай

Министерство на здравеопазването пусна поръчката за е-медицинско досие, е-рецепта и е-направление

Здравното министерство отвори поръчка за разработване на електронно здравно досие, електронна рецепта и електронно направление. Общата й планирана стойност е 1 631 666 лева без Данък добавена стойност.
Целта по първата обособена позиция е да бъде основана подсистема за единно национално електронно здравно досие /електронен здравен запис като част от Националната здравна осведомителна система (НЗИС).
Досието ще съдържа всички значими за здравето на всеки жител електронни здравни записи, като ще събира и обработва всяка основна информация, обвързвана с лекуването на един пациент, без значение от типа лечебно заведение и от това дали лечебното заведение работи или не работи по контракт с НЗОК. Поръчката за основаването му е на стойност 831 666 лева Срокът за осъществяването е 15 месеца, а гаранционната поддръжка – 24 месеца.
Втората обособена позиция е за разработване на електронна рецепта и електронно направление. Те ще са стандартизирани услуги за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, за издаване и осъществяване (отчитане) на посоки от лечебните и здравни заведения, работещи по контракт с НЗОК, а и такива, които нямат контракт с НЗОК. Подсистемата ще разпознава лекари и магистър-фармацевти въз основата на техните електронни подписи или различен способ на надеждна автентикация, както и интегрирани национални регистри и списъки.
Прогнозната стойност за разработване на е-рецепта и е-направление е 800 000 лева.Срокът за осъществяването им е 9 месеца, а 24 месеца е гаранционната поддръжка.
По-рано – на 17 декември, Министерство на здравеопазването разгласи друга поръчка, касаеща електронното опазване на здравето. Тя е за създаване и внедряване на национални списъки, здравно-информационни стандарти, идентификация, автентикация и базова функционалност на ядрото на Националната здравно-информационна система. Тя е на стойност 1 966 666 лева без Данък добавена стойност.
През август ведомството на министър Кирил Ананиев направи първо съобщение за избор на реализатор по план „ Доизграждане на националната здравна осведомителна система (НЗИС) — стадий 1 и стадий 2 “. Тогава заложените действия бяха в пет обособени позиции: разработка и доработка на нужни регистри за осъществяването на НЗИС; създаване на подсистема за електронни административни услуги; създаване на здравно-информационен портал; създаване на единно национално Електронно здравно досие/Електронен здравен запис; създаване на подсистема за Електронна рецепта и Електронно направление. Прогнозната стойност на поръчката беше 4 125 000 лева без Данък добавена стойност.



Тя обаче бе блокирана с тъжби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от компаниите „ Стемо “ ООД, „ Ифелоус “ ООД и СД „ Гама консулт – Калинкин, Прокопов и сие “.
На 27 септември министърът издаде заповед за прекъсване на процедурата, а ден по-късно я приключи поради съдбовно недовиждане. В обявлението не е било посочено, че индикаторът „ техническа оценка “ с тежест 60% се дефинира от два индикатора със съответната тежест.
След като преработиха поръчката, я възобновиха на 12 октомври, само че дейностите бяха съкратени. От петте обособени позиции оставиха първите три, а поръчката към този момент е за 2,5 млн. лева без Данък добавена стойност.
Един месец по-късно и тя бе блокирана –от две компании, участници в предходното й прекъсване. Жалбата е от обединени в консорциум компаниите „ Стемо “ и „ Гама консулт”.
На 16 ноември Комисия за защита на конкуренцията образува произвеждане по тази тъжба. Тогава от Министерство на здравеопазването излязоха със известие, в което признаха, че са обезпокоени.
„ Министерство на здравеопазването смята, че прекъсването на публичната поръчка съществено заплашва реализирането на плана за създаване на Националната здравна осведомителна система, чийто краен период е 28.12.2019 година Обжалването и блокирането на публичните поръчки по плана заплашва както цялостното му осъществяване, по този начин и реализирането на електронното опазване на здравето в Република България. Това ще сложи в риск желанията на Министерство на здравеопазването за упражняването на транспарантен и ефикасен надзор върху дейностите и разноските в опазването на здравето посредством въвеждането на здравната осведомителна система “, се споделяше него.
На 13 декември Антимонополната комисия остави без почитание подадената от консорциума тъжба като отхвърли като неоснователни всички посочени от него възражения. Решението на Комисия за защита на конкуренцията предстои на обжалване във Върховен административен съд.
„ Текущо по-голяма част от участниците в процесите в бранш „ Здравеопазване “ дават информация на НЗОК по електронен път, само че обсегът и обменът на информацията са лимитирани единствено до данни за наложително здравноосигурените лица, като всички други форми на банкет (на неосигурени лица, заплатен банкет, банкет за действия, които не се заплащат от НЗОК и др.) остават отвън обсега на наличните системи “, се сочи в техническата документи.



„ Обменът на информация сред обособените субекти се реализира от пациента на процедура извънредно посредством хартиени документи. Съществува електронен продан на информация сред лечебни и здравни заведения и НЗОК, който включва данни по отношение на процесите на отчетност (искове) и разплащания за осъществените от тях действия. Липсва напречна директна съгласуваност сред обособените субекти в системата на опазването на здравето. Липсват и национални софтуерни стандарти за продан на структурирана информация, осведомителна сигурност и отбрана на персоналните данни и сензитивната информация на пациентите. Налични са разнообразни бази данни, които не са редовно интегрирани, не дават действителна визия за общото положение на системата на опазването на здравето, което затруднява процеса на обмисляне на здравната политика. Различните институции и организации в бранш „ Здравеопазване “ поддържат голям брой регистри в неструктуриран тип, които се водят или на книжен притежател, или в електронни таблици, без да са осъществени съответни общоприети процеси с благоприятни условия за регистриране, изтриване и засвидетелствуване на условия с надзор на процесите в осведомителни системи. Много от регистрите се водят и децентрализирано, на териториален принцип “, се сочи още в документа.
Срокът за осъществяване на заложените в НЗИС действия е две години и 10 месеца. Целият план за е-здравеопазване е за 12 млн. лева, обезпечени от Оперативна стратегия „ Добро ръководство “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР