Здравното министерство не разполага с нов механизъм за действие при

...
Здравното министерство не разполага с нов механизъм за действие при
Коментари Харесай

Здравното минстерство няма нов механизъм за действие при недостиг на лекарство

Здравното министерство не разполага с нов механизъм за деяние при дефицит на съответно лекарство, чието създаване беше предоставено преди месец на образувания към него съвет за надзор върху лекарствоснабдяването. Това излиза наяве от информация, изпратена от ведомството до Българското национално радио.
Няма данни и до каква степен е стигнала работата по системата за шифроване на медикаментите, отпускани с рецепта, която би трябвало да даде опция за следене на цените и количествата им у нас.
В началото на ноември здравното министерство образува нов съвет с представители на разнообразни звена от снабдяването с медикаменти, с концепцията да се откри дейно решение за справяне с неналичието и дефицита на лекарства.
Седмица по-късно след съвещание на този орган съветникът на здравния министър Аркади Шарков разгласи:
„ Другата седмица, да се надяваме в най-кратък период, да има препоръчан и логаритъм за оправянето с всеки съответен артикул “.
Месец по-късно предложение за подобен механизъм няма, демонстрира информация, изпратена от министерството.
Според нея все още има постъпили сигнали за неналичието на вентолин и пулмикорт, употребявани при дихателни инфекции, на нискомолекулни хепарини и антитромботични средства, на лекарства за захарен диабет и депресивни положения.
От ведомството показват, че се разисква надграждане на функционалностите на системата СЕСПА, която от ноември предходната година следи количествата медикаменти от позитивния лекарствен лист и при открит дефицит се не разрешава изнасянето на съответен медикамент.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР