Здравното министерство и прокуратурата започват проверки по случая с изоставеното

...
Здравното министерство и прокуратурата започват проверки по случая с изоставеното
Коментари Харесай

МЗ и прокуратурата ще проверяват случая с изоставеното от линейка 8-годишно дете на улицата

Здравното министерство и прокуратурата стартират инспекции по случая с изоставеното 8-годишно дете на улицата от кола за спешна помощ.

Момченцето е оставено единствено в центъра на града, откакто баба му си чупи крайници и кола за спешна помощ идва, с цел да я откара в болница.

Екипът на Спешната помощ отхвърля да качи и детето в колата за спешна помощ с претекста, че имат застраховка, която е единствено за екипа и пациента, само че не и за компаньон.

Бащата Йордан Иванов задава въпроса за какво екипът не подава сигнал на телефон 112, че детето остава единствено на улицата и не изчаква до момента в който някоя институция поеме грижата за него. Той желае някой да поеме отговорност по случая.
Линейка изостави 8-годишно дете единствено на улицата в Русе Екипът на Спешна помощ качил бабата на детето след случай, само че отказал да вземе и него
Йордан Иванов твърди, че баба му е упорствала детето да се качи при нея в колата за спешна помощ.

" Молила ги е да качат детето. Казала им е, че няма на кого да остане. Въпреки това са затворили вратите и са потеглили”, сподели бащата Йордан Иванов.

От Спешна помощ в Русе обясниха през вчерашния ден, че отказали да качат детето, тъй като имат гражданска застраховка за екипа и пациента, в тази ситуация бабата, само че не и за компаньон с нея. Това било написано в разпоредба.

„ Нелепо и неуместно е да оставиш малко дете на улицата и да вземеш придружителя му, да го закараш, и да го оставиш само”, разяснява доктор Стойчо Кацаров от Центъра отбрана правата в опазването на здравето.

Медиците настояват, че оставили детето на познати на потърпевшата. Бащата отхвърля.

„ Те е трябвало да повикат екип на полицията, който да остане при детето и те да се уверят, че детето остава при някого. Те това не са го направили”, сподели бащата Йордан Иванов.

Семейството е подало сигнал в здравното министерство, районната прокуратура в Русе и Агенцията за протекция на детето. Отговорили им единствено от Здравната каса.
Ще има ли наказания за изоставеното 8-годишно дете на улицата от кола за спешна помощ? Родителите са подали тъжби до няколко институции и до прокуратурата, дали отговор им единствено от здравната каса
Екипът ни потърси институциите. Всички дадоха отговор, че до привършване на инспекциите по случая, се въздържат коментар. Позиция отхвърлиха и от здравното министерство.

Това не е първият сходен случай. Преди година кола за спешна помощ изостави пациент на междуселски път покрай София.

Тогава районната прокуратура в Сливница повдига обвинявания за закононарушение, поставящо живота на мъжа в заплаха.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР