Здравното министерство е осигурило средства за над 370 000 противогрипни

...
Здравното министерство е осигурило средства за над 370 000 противогрипни
Коментари Харесай

МЗ осигури 370 000 противогрипни ваксини за хората над 65 години

Здравното министерство е осигурило средства за над 370 000 противогрипни ваксини, с които да бъдат ваксинирани хората с навършени 65 години през есенно-зимния сезон, съобщи Българска национална телевизия. Ваксините са безвъзмездни за искащите, а задачата на програмата е понижаване на заболеваемостта и смъртността от сезонен грип и бактериални инфекции.

След огромния интерес от страна на възрастните хора към противогрипните ваксини през предходната зима за тази година в държавната стратегия е заложено разширение на обсега на профилактика против тези вируси.

През 2022 година са били сложени над 187 000 ваксини и са обхванати 12,6 % от хората на и над 65 години, а за тази година задачата е да се обзет 25%, показват от здравното министерство.

Договарянето на количествата ваксини става сред Здравната каса и компаниите вносители. След доставянето им у нас те ще бъдат разпределени към здравните инспекции и с тях ще могат да се снабдят персоналните лекари, при които има искащи да си слагат такава ваксина.

Хората в преклонна възраст са най-уязвими към грипните инфекции. По данни на здравното министерство ваксинопрофилактиката понижава тежкото протичане и затрудненията при тях до 60 %, а смъртните случаи до 80 %.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР