Здравно министерство отпуска 30 млн. лева допълнителни средства на общинските

...
Здравно министерство отпуска 30 млн. лева допълнителни средства на общинските
Коментари Харесай

Отпускат 30 млн. лева допълнителни средства на общинските болници

Здравно министерство отпуска 30 млн. лв. спомагателни средства на общинските лечебни заведения. От сумата едвам 2 млн. лв. за психиатричните заведения в страната. Това е единствено първа стъпка, разяснява в отговор на БГНЕС здравният министър Кирил Ананиев след съвещание на кабинета.
Според плановете останалите 18 млн. лв. ще отидат за общински лечебни заведения , които обслужват планински и труднодостъпни места в страната. 10 млн. лв. са предопределени за потребностите на 41 центъра за незабавна помощ.
Здравният министър регистрира, че към края на 2018 година просрочените отговорности на общински и регионални лечебни заведения са в размер на 161млн. лв..
Не разбирам за какво е митингът на аптеките в страната , разяснява Ананиев във връзка оповестения за през днешния ден митинг на 700 аптеки в страната, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Министърът се чуди на фармацевтите, защото по думите му това е европейска инструкция, която визира целия бранш в Европейски Съюз. По негова информация на никое място в общността няма сходни митинги, а единствено у нас.
Става въпрос за въвеждането на европейския правилник за следене на подправени медикаменти в България - от 9 февруари и това, че на аптеките се вменява прекомерно огромна отговорност посредством въвеждане на нов програмен продукт. Всъщност във всяка аптека би трябвало да се вкара система за надзор на дефицита на медикаменти и тя би трябвало да бъде обвързвана с Изпълнителната организация по медикаментите, а втората система е за инспекция на подправени лекарства. А доста от по-малките аптеки се оплакват, че нямат пари за новия програмен продукт и че той е непостижим финансово за тях, като пресмятат, че ще им коства по 2500 лв. на гише.
Ананиев подсети, че браншът има гратисен интервал от 6 месеца, с цел да отговори на условията на Брюксел. Според регламента всяка аптека би трябвало да се достави с читател и програмен продукт за специфичен баркод, който ще се слага на медикаментите. Целта е да се пресече порочната процедура с незаконни медикаменти на пазара.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР