Здравният министър обеща на протестиращите медици увеличение на парите от

...
Здравният министър обеща на протестиращите медици увеличение на парите от
Коментари Харесай

След протест Ананиев обеща още 200 млн. лв. за болнци догодина

Здравният министър даде обещание на протестиращите медици нарастване на парите от здравни вноски, което по този начин или другояче ще се случи.

© Юлия Лазарова За да потуши минипротеста пред Министерски съвет на към 500 души от КНСБ и съсловната огранизация на медицинските сестри, здравният министър Кирил Ананиев даде обещание нарастване на средствата за лечебни заведения през идната година с 200 млн. лева

Независимо дали е почтена или нарочна, това е следващата неистина за растежа на парите за заплати в бранша. На среща в постройката на държавното управление с протестиращите, Ананиев разгласи, че " за първи път е очакван подобен голям запас, а една забележителна част от тях ще отидат за нарастване на заплатите в лечебните заведения. "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Всъщност 2020 година ще бъде втората поредна година, през която средствата за лечебни заведения нарастват с 200 млн. лева, а общо парите на здравната каса - с 400 млн. лева и това е вследствие на растежа на минималната работна заплата и приходите в действителния бранш и оттова - на здравните вноски. Т.е. държавното управление ще усили средствата за здраве в бюджета за следващата година просто тъй като постъпленията от вноски евентуално също ще порастват и това не са изключителни пари, пренасочени от друго перо. Затова и обещаните 200 млн. лева допълнително в този момент по-скоро наподобяват като комфортно подаване на топката сред синдиката и ръководещите. КНСБ от години са част от надзора на касата и по традиция гласоподават дружно с държавната квота.

Още обещания

Здравният министър заяви още, че министерството ще упорства в Националния рамков контракт с лекарския съюз да бъде записано, че не по-малко от 50% от средствата от НЗОК от клинични пътеки, би трябвало да отиват за заплати. Освен това той ще желае да бъде записано и съответно съответствие сред заплатите на лекарите и експертите по здравни грижи (медицински сестри, акушерки, лаборанти и др.), което би трябвало да се съблюдава.

През годините в Националния рамков контракт с лекарите са били залагани разнообразни проценти от клиничните пътеки за заплати в лечебните заведения - първоначално 40%, по-късно 60%. В другите лечебни заведения съотношението заплати - други разноски е друго, като в доста от дребните общински лечебни заведения 90% отиват за заплати. Т.е. не е ясно по какъв начин при тях ще се извърши задължението за 50% от клиничните пътеки.

Откъде идва нарастването

Бюджетът на здравната каса през тази година също набъбна с 400 млн. лева За болнична помощ са планувани 1.8 милиарда лева, а през идната се чака те да бъдат 2 милиарда лева Тези средства съставляват 50% от парите за здраве, които здравната каса заплаща на лекарите, както и за лекарства. Останалата половина от здравните вноски се разпределя за извънболнична, дентална помощ и медикаменти. Така се чака и през идната година бюджетът на здравната каса да нарасне с 400 млн. лева и да доближи 4.7 милиарда лева

" Приходната част на здравната каса по този начин или другояче ще се усили с 400 млн. лева поради нарастването на минималната работна заплата, от естествения растеж на стопанската система и растежа на заплатите, тъй че министърът не може да отпуска 200 млн. лева, нито да ги дава обещание - това са си предстоящите доходи от здравни вноски ", разяснява доктор Димитър Петров, някогашен шеф и подуправител на НЗОК, сега съветник в здравния бранш.

Осигуряващите се в частния бранш обезпечават 2/3 от приходите на здравната каса, а страната внася под формата на трансфер останалата 1/3. През тази година те са за осигуровките за здраве на 4.5 млн. души (пенсионери, деца, студенти, държавни служители). Този трансфер, обаче, не е задоволителен да покрие осигуровка върху минималната работна заплата за всеки обезпечен от страната и по тази причина по тя беше задължена в интервал от 10 години да доближи минималната здравна вноска в частния бранш и всяка година да усилва прехвърлянето си с 5%. От това нарастване през седващата година в НЗОК ще постъпят към 70-80 млн. лева

Повече за това по какъв начин се образуват и какви са работните заплати в здравния бранш и по какъв начин могат да се усилят четете в седмичния брой на " Капитал " в петък
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР