Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че лекарите протестират срещу здравната

...
Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че лекарите протестират срещу здравната
Коментари Харесай

Правителството прие здравна карта с 5400 болнични легла по-малко

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че лекарите стачкуват против здравната карта, тъй като следва събор за избор на ръководител на съсловната им организация

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Лекари и фармацевти не би трябвало да желаят заявления за персонални данни от пациентите

Декларации в здравния бранш не са нужни, споделят от Комисията за персоналните данни
25 май 2018
Кои са най-хубавите достижения в медицината и фармацията през последната година

И кои са топ 10-те фармацевтични компании в България при започване на 2018 година
16 май 2018 Националната здравна карта за броя на лекарите и болничните кревати в страната, за които здравната каса ще подписа контракт, ще влезе в действие през идната седмица, в деня на обнародването му в Държавен вестник. Във вторник документът беше утвърден от държавното управление.

Действието на картата обаче няма да се отсрочва за идната година, както се очакваше, даже единствено заради обстоятелството, че към този момент изтекоха пет месеца от годината. Вместо това здравната каса ще предложи на Българския лекарски съюз (БЛС) да подпише анекс към Националния рамков контракт, който работи от 1 април. Откога ще е в действие анексът не е ясно.

Принципът на документа е, че там, където лекарите и лечебните заведения са допълнително, здравната каса ще избира с кого да подписа контракт въз основа на разпоредба с критерии, които ще бъдат избрани от здравния министър. В случая страната е в обстановка на спор на ползи, защото е най-големият притежател на лечебни заведения – 65 на брой.

Самите контракти с лекарите и сега не престават да бъдат с предели – както за направленията за прегледи и проучвания, по този начин и за лекуване в болница. В другите области на България здравната карта също по този начин планува в допълнение стесняване на леглата, за които ще подписа контракт. Здравното министерство се е съобразило по време на публичното разискване с настояванията на съсловието и е нараснало с 608 в началото планувания брой кревати в клиники. Така с контракт ще бъдат 33 421. В момента с контракт са 38 хиляди кревати.

Здравният министър Кирил Ананиев разгласи по-късно, представен от организация " Фокус ", че на нито един български жител няма да бъде отказана здравна помощ. Министърът добави, че до края на юни ще показа новия здравноосигурителен модел. Той ще изисква законови промени и ще влезе в действие от 1 април 2019 година

В процеса на публично разискване през последните седмици против новата здравна карта се оповестиха съсловната организация на лекарите и разнообразни сдружения на лечебните заведения, както и Националното съдружие на общините. Съществува възможност те да апелират документа или да откажат да подпишат анекс със здравната каса при новите условия. Според БЛС философията на новата карта е объркана. Съществуват действителни предпоставки вместо тя да извърши функционалността си на подпомагащ здравната система дирек, да се окаже следващият финансов инструмент за лимитиране и едностранчиво бюджетиране на системата, припомниха от съсловната организация след гласуването в Министерския съвет.

Какво дава обещание министерството

" Ние осигуряваме на 45% от българските жители най-малко по една хоспитализация в лечебните заведения за болнична помощ – това е с планувания запас, а в случай че го премахнем, тогава осигуряваме най-малко по една хоспитализация на 34%. Няма никакво подозрение, че хората, които имат потребност от помощ, няма да бъдат оставени без лекуване ", разяснява Ананиев. Той добави, че през предходната година е имало 64% усвояемост на леглата, което от своя страна значи, че 1/3 от леглата в лечебни заведения не са били употребявани.

Министърът даде обещание, че там, където се появи нужда от разкриване на спомагателни кревати, ще даде единодушие.

Още промени

Днес министър Ананиев продължи тематиката за нарушаванията в лечебните заведения, която повдигна министър председателят Бойко Борисов в понеделник при визитата си в най-голямата болница в България - УМБАЛ " Св. Георги " в Пловдив. " Корупцията я вършат докторите, които ръководят, или здравната каса. Почти всяка седмица има интервенции на службите ", сподели той.

Здравният министър разгласи като факт, че средствата, които се разпределят от НЗОК, не се употребяват по най-ефективен метод. " Факт е, че и управленията на лечебните заведения по някой път ползват не доста регламентирани практики. Влезли сме в 21 лечебни заведения дружно с прокуратурата – за инспекции на публични поръчки, медицински консумативи и така нататък При всички случаи има нерегламентирани практики. И тези практики имат своята причина и с новия модел желаеме да създадем по този начин, че да изчезнат, и парите да отиват за лекуване на жителите и за увеличение на заплатите на болничните чиновници ", разяснява Ананиев.

Той добави, че сега се създават два нови плана за това – единият е единната здравна осведомителна система, а другият – електронната платформа за публични поръчки за медикаменти и медицински произведения за лечебните заведения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР