Здравният министър Кирил Ананиев ще представи окончателното предложение за промени

...
Здравният министър Кирил Ананиев ще представи окончателното предложение за промени
Коментари Харесай

Излекувай ме за 12 лв.

Здравният министър Кирил Ананиев ще показа окончателното предложение за промени в здравния модел на 26 септември

© Цветелина Белутова

- Здравното министерство предлага пациентите да доплащат здравна застраховка.

- Предложението може да остави недолекувани хора и банкрутирали застрахователи.

- Финансовият министър разгласи друга, надалеч по-работеща концепция - за повече здравни каси. Още по тематиката
Здравното министерство предлага тристълбов модел на здравно обезпечаване

Здравната каса ще покрива сумата от 595 лева за болнично лекуване, над нея ще заплаща осигурител от наложителна застраховка
11 сеп 2018
53% от изчезналите в аптеките медикаменти към този момент не се продават в България

Пациентите нямат задоволително информация къде да намерят лекарства
10 сеп 2018 " Въпрос на терминологичен спор е дали наложителната здравна застраховка е нов тип данъчно задължение. Но по-скоро да и това ще е част от дебата дали подобен модел е допустим. Всеки модел има преимущества и дефекти. При модела, който аз съм предложил на сътрудниците от Министерството на здравеопазването (за предоставяне право на избор на обезпечените лица дали да се обезпечават с цялата си вноска в частно осигурително сдружение, или да останат обезпечени в НЗОК), спомагателна тежест за здравноосигурените лица не се постанова. "
Владислав Горанов, министър на финансите
Подготвяният месеци нов модел на здравно финансиране постепенно става прочут, само че по първите реакции, наподобява, с куп недостатъци. Накратко - здравният министър Кирил Ананиев предлага към сегашната здравна вноска от 8% всеки да доплаща - евентуално по 12 лева на месец. Тези пари отиват в застрахователите. С по този начин събраните 900 млн. лева те би трябвало да поемат всички скъпи действия. Това звучи простичко... и невероятно.

Първите разисквания с представители на лекари, притежатели на лечебни заведения и застрахователи разрушават оферти модел. Дори финансовият министър Владислав Горанов се разгласи срещу концепцията на досегашния си заместител Ананиев за доплащането, до момента в който системата не стане по-ефективна. Горанов, както и по-голямата част от бранша избират различен, по-добър модел - конкуренция в здравните каси.

Сигурно е, че паричен дефицит в системата има. Сега годишно здравната каса има 3.6 милиарда лева, а като се прибавят и милионите през здравното министерство и частните застраховки, в системата на ярко влизат 4.2 милиарда лева Стар разбор на Световната банка показваше, че дружно с заплащанията на мрачно общият годишен разход за здраве е 4.5 милиарда лева, само че цифрата евентуално е пораснало. Част от заплатите в системата са ниски, само че пък лечебните заведения са доста, а касата и министерството нямат потенциала да ги управляват. Държавата заделя малко пари за поетите от нея здравни вноски на държавни чиновници, деца и пенсионери. Все проблеми, на които сегашната промяна " Ананиев " не дава решение.

Двата разновидността на здравния министър

Предложенията на здравното министерство са две, като и двете включват разбъркан осигурително-застрахователен модел.

- При първия вид здравната вноска, която в този момент е 8% от заплатата на работещите, а страната обезпечава с минимални суми 4.4 млн. души, се усилва и става 10%, като нарастването от 2% отива в застрахователните компании. Такъв вид към този момент се случи един път, преди повече от 10 години, когато здравната вноска беше увеличена от 6 на 8% за да бъде въведен втори дирек, само че всички средства отидоха в държавната монополна каса.

- Вторият вид е да се вкара тристълбов модел – осигуровка в здравна каса, наложителна здравна застраховка и доброволна здравна застраховка. Симулацията, която е дадена като образец, планува здравната каса да заплаща болнична активност до 700 лева, като тя ще поема 85% от цената или най-много 595 лева, а пациентът ще заплаща в брой или посредством доброволна застраховка 105 лева за всяко лекуване в болница. При цена на клиничната пътека над 700 лева средствата за лекуване над 595 лева ще се допълват от наложителната здравна застраховка.

Според изчисленията на министерството 84% от пациентите в лечебните заведения, или 2.7 млн. хоспитализации, влизат в границите на граничната сума и сега касата заплаща за тях 855 млн. лева Останалите 523 хиляди случая на лекуване са с цена, надвишаваща граничната стойност от 700 лв..

Министерството е позволило, че тези половин милион случая ще се лекуват с парите на застрахователите. Те би трябвало да събират от всички 6 млн. здравноосигурени по 12 лв. застраховка на месец, или 144 лева годишно, като по този метод се натрупа сума от 864 млн. лева годишно.

Според предлагането застрахователите няма да имат право да събират наградите съгласно прихода на пациентите, само че могат да съобразят цените с пола, възрастта и района, в който живее техният клиент. Ако пациентът или застрахователят не могат да покрият заплащането, за това ще бъде основан специфичен пул на здравните застрахователи, който да го направи. В плана е записано още, че наложителната застраховка може да се преотстъпва и наследява. В същото време застрахователите ще работят на взаимен принцип.

Не е посочено по какъв начин ще става заплащането на медикаментите, като пред представителите на бранша е било обявено, че най-скъпите лекарства — за лекуване на рак и редки заболявания, ще бъдат включени в цената на клиничните пътеки и ще се покриват от застрахователите.

Допълнително е било конкретизирано, че страната ще заплаща както осигуровки, по този начин и застраховки на пенсионерите и децата, само че държавните чиновници ще се застраховат във втори и трети дирек със лични средства.

Критиките на бранша

Ако държавното управление избере да поддържа модела, при който всеки заплаща по 12 лева наложителна застраховка, това ще докара до няколко казуса, считат в бранша.

Първият е, че в тази ситуация не се остойностяват действително медицинските услуги и няма делене на главен пакет, който покрива касата, и спомагателен, за който заплащат застрахователите. Напротив, средствата остават същите, само че просто идват от друг източник, а здравната каса икономисва разноски и натрупа личен запас, който в края на годината ще бъде трансфериран към бюджета.

Според плана Българският лекарски съюз към този момент няма да взе участие в договарянията със здравната каса и застрахователите непосредствено. Председателят му доктор Иван Маджаров означи, че са реагирали извънредно остро и не считат да вземат участие всъщност в разискванията, до момента в който текстът не бъде изменен. " Предложенията са много скандални. Не виждам по какъв начин ще принудим застрахователите да заплащат единствено с 12 лева застраховка най-скъпите лечения, по какъв начин, въпреки това, ще могат лекари от труднодостъпни села да сключат преференциален контракт със застрахователите и дружно да извършват обществени функционалности. Наистина би трябвало да влязат спомагателни средства в здравната система, само че по непринуден път ", счита доктор Маджаров. И обобщава, че досегашният здравен модел не е неприятен, а просто е неприятно управляван. " Новият обаче съдържа неприемливи оферти. Задължително е една цивилизована страна да поеме лекуването на най-тежко болните, по този начин както се грижи за родилките, бременните и децата и не ги оставя на улицата. В случая излиза, че онкоболните ще заплащат сами за своето скъпо лекуване ", споделя доктор Маджаров.

Ако предлагането за граничната линия бъде признато, това значи пациентите с тежки болести да стартират да се лекуват с най-евтините лекарства, тъй като няма да им стигат застраховките, споделя и Николай Болтаджиев, ръководител на Националното съдружие на частните лечебни заведения. " Предложението не е обещаната демонополизация на здравната каса с конкуриращи се здравни каси и опция пациентите да избират къде да внесат вноската си. Това е надграждащ модел със обезпечаване, който нямам доверие да се получи, и не е промяна, а опит за увеличение на приходите единствено на лечебните заведения. Той няма да реши недофинансирането в системата, а ще го трансферира още повече върху пациентите ", счита доктор Николай Болтаджиев.

Застрахователите също не са удовлетворени

Черновите за измененията не са съветвани и с главния нов състезател - застрахователните компании.

" Какво значи здравната каса да покрива минимални заплащания с минимална здравна вноска от 40 лева месечно, а застрахователите да би трябвало да покриват най-тежките болести с 12 лева? Сметките, както и цените на клиничните пътеки са направени, като някой е гледал в тавана, а не като е употребил актюер и е пресметнал риска ", отбелязва доктор Мими Виткова, ръководител на Асоциацията на здравните застрахователи. Според нея при тези първични условия нито един сериозен осигурител не би се съгласил да поеме риск да обезпечи с минимални суми голям брой заболели и възрастни хора и деца, а тези, които го създадат, ще банкрутират още през първата година. Тя добавя и че предлагането застрахователите да имат разнообразни цени за пациентите си по градове, пол и възраст опонира на конституцията и е дискриминационно.

Според лекарите в бранша би трябвало в началото да се остойностят действително медицинските услуги, а в случай че има втори дирек, застрахователите да са изцяло наясно какви услуги, които не покрива здравната каса, заплащат.

Промяна на модела, с други думи, би трябвало, само че тя към този момент не е уцелена от здравния министър.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР