Здравният министър Христо Хинков удължи до 29 февруари 2024 г.

...
Здравният министър Христо Хинков удължи до 29 февруари 2024 г.
Коментари Харесай

Хинков удължи забраната за износ на инсулин с още 1 месец

Здравният министър Христо Хинков удължи до 29 февруари 2024 година с нова заповед възбраната за експорт на избрани групи медикаменти - инсулини и аналози и други понижаващи кръвната захар медикаменти, както и антибиотиците, предопределени за систематична приложимост в детска възраст. Това излиза наяве от известие от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

На 2 ноември м. година Хинков забрани износа на тези лекарства до 31 декември 2023 година поради зачестили сигнали за неналичието им в аптечната мрежа. След това бе издадена нова заповед за възбрана на износа им за период до 31 януари 2024 година разбор на настоящата обстановка във връзка с наличностите от проблематичните групи лекарствени артикули, е решено да бъде издадена и днешната заповед, която влиза в действие от на следващия ден - 1 февруари, и ще важи до края на месеца.

Здравното министерство е изискало от финансовото да бъде предоставена от Агенция " Митници " и Националната организация за приходите (НАП) информация за вноса и износа на съответните лекарства. От Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) пък са изискани данни за наличните количества от лекарствените артикули, а от районните здравни инспекции (РЗИ) - за резултатите от осъществени инспекции в аптеки от " открит вид " за наличността на медикаментите. От " Информационно обслужване " е изискана информация от Националната здравноинформационна система, по отношение на предписаните и отпуснатите количества от лекарствените артикули.

От постъпилата от РЗИ информация излиза наяве, че са за осъществени инспекции в над 400 аптеки от открит вид или близо 15% от аптеките в България. По отношение на лекарствени артикули от фармакологичната група " Инсулини и аналози " се следи закъснение и нерегулярни доставки във всяка трета от тестваните аптеки. При антиинфекциозните лекарствени артикули за систематична приложимост, предопределени за лекуване на деца, се регистрират нерегулярни доставки в към половината от тестваните аптеки.

По данни на " Информационно обслужване " през последните два месеца броят на предписаните количества опаковки инсулини и техни аналози надвишава този на отпуснатите в аптека опаковки. Изпълнението на предписаните предписания за инсулини и аналози доближава 61%. При предписаните и отпуснати опаковки антибиотици, предопределени за систематична приложимост в детска възраст, съотношението е сходно.

Във връзка с получените данни Министерство на здравеопазването вижда нужда от удължение на възбраната за експорт на съответните видове лекарства, с цел да се обезпечи задоволително количество от тези лекарствени артикули, нужни за лекуването на българските пациенти за запазване на тяхното здраве и гарантиране на непрекъснатост на лекарствената им терапия.

" Срокът на деяние на възбраната, както и на съответните лекарствени артикули са избрани при прецизно съблюдаване на правилото за пропорция, за запазване на здравето на популацията и при спазване на възбраната за случайна дискриминация или скрито ограничаване на търговията сред държавите-членки, посочена в член 36 от Договора за действие на Европейския съюз ", изясняват от Министерство на здравеопазването.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР