Здравният министър е този, който определя пакета от дейности, които

...
Здравният министър е този, който определя пакета от дейности, които
Коментари Харесай

Дечо Дечев: Здравната каса трябва да спре финансирането на частните болници

Здравният министър е този, който дефинира пакета от действия, които би трябвало да се изплащат от Здравната каса, като през годините този пакет непрекъснато нараства. Защо би трябвало да се заплаща за нещо, което е 10 пъти по-скъпо, когато същото може да се закупи за доста по-малко пари? За жал темповете за увеличение на средствата са прогресивни и неприятната вест е, че тези темпове ще не престават и ще стават все по-сериозни. Това съобщи в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия шефът на Здравната каса доктор Дечо Дечев.

,,Единствената промяна в опазването на здравето е от 2000 година. Тогава всички лечебни заведения бяха бюджетни, нямаше частни, заради което и тяхната функционалност беше само здравна. После обаче се появиха и частните лечебни заведения и у лекарите последователно се насади политиката, че колкото повече регистрират активност, толкоз повече доходи ще получат'', изясни Дечев.

,,Баланса сред търговията и медицината е доста значим, само че сега има дисбаланс. Това е по този начин, тъй като главният проблем е този, че залитнахме доста в посока търговия, в сравнение с медицина. Трябва да има баланс сред лечебните заведения, чиято активност е чисто комерсиална, каквито са частните и като такива те са основани, с цел да печелят. Поради това считам, че е нужно да има кръг от нон-профит лечебни заведения, т.е. Такива, чиято цел е не да печелят, а да лекуват. И настрана от тях да са частните болнични заведения, които да образуват приходите си само от парите на тези хора, които ги посещават. Казано с други думи, Здравната каса би трябвало да спре финансирането на частните лечебни заведения – те би трябвало да спрат да черпят от публичния запас. Трябва да има лечебни заведения, които употребяват този публичен запас и лечебни заведения, които да се финансират единствено по линия на личния си запас. Така е в целия свят, по този начин би трябвало да бъде и тук. Частните лечебни заведения просто не би трябвало да употребяват ресурсите на Здравната каса'', приключи Дечев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР