Здравният министър днес дойде в Бургас, за да стартира кампания

...
Здравният министър днес дойде в Бургас, за да стартира кампания
Коментари Харесай

Кметът Димитър Николов благодари на здравния министър заради подкрепата за детската болница

Здравният министър през днешния ден пристигна в Бургас, с цел да започва акция за профилактични прегледи на деца

В новата детска болница на Бургас - " Света Анастасия " ще бъдат привлечени водещи медици от цялата страна, ще бъде разкрито и незабавно поделение, както и диагностично-консултатимен център. Това ще подсигурява улеснен достъп до педиатрична грижа за целия Югоизточен район. Това сподели при визитата си в Бургас здравният министър Асен Меджидиев.

„ Благодаря както на министъра за съдействието, което ни оказа по повод решението за създаване на профилирана детска болница в Бургас, по този начин и на изпълнителния шеф на " Пирогов " доктор Валентин Димитров и лекарите от лечебното заведение, които откликнаха и в този момент са тук, с цел да съветват бургаските деца “, съобщи от своя страна кметът на Бургас Димитър Николов.

Здравният министър през днешния ден пристигна в Бургас, с цел да започва акция за профилактични прегледи на деца.

" 30 експерти с педиатричен профил по УНГ, ортопедия, хирургия, урология, неврохирургия, неврология, кардиология, офталмология, ендокринология, дерматология, педиатрия, образна диагностика и гинекология ще осъществят високоспециализирани профилактични прегледи за скрининг на болести в детска възраст. Програмата „ Детско здраве “ улеснява и подкрепя профилактиката на децата в цялата страна, предоставяйки бърз и елементарен достъп до водещи експерти. Благодарение на екипната работа на медиците от старта на самодейността до през днешния ден над 18 500 деца са получили безвъзмездни съвещания, а при нужда – следващи лекуване и следене ", сподели Меджидиев.

„ Благодарим на министър Меджидиев и на лекарите от София за проведените през днешния ден безвъзмездни прегледи в Бургас. Инвестицията в детското опазване на здравето е инвестиция в бъдещето на нацията “, уточни в изявлението си регионалният шеф на Бургас Мария Нейкова.

„ Развитието на майчиното и детско опазване на здравето е главният ми приоритет. С екипа на министерството работим за това, високоспециализираната профилактика при децата да бъде рутинна процедура в опазването на здравето, а не изключение. Това е заложено и в редица документи, свързани с Плана за възобновяване и резистентност “, акцентира още здравният министър. Т

ой изясни, че провеждането на днешната самодейност в Бургас има добавена стойност и за лекарите, доколкото медиците от Бургас имат опция на място да обменят опит със експертите от тесни педиатрични специалности, практикуващи в столицата.

По този метод доста се усъвършенства и връзката сред локалните педиатри, общопрактикуващите лекари и работещите във високоспециализираните клиники и отделения на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ и други структуроопределящи за детското опазване на здравето лечебни заведения в София. Като образец за смисъла на положителната връзка здравният министър уточни случая от предходната седмица, когато 6-годишно дете в сериозно положение беше приведено от УМБАЛ Бургас в „ Пирогов “ с авиомедицински превоз.

Министър Меджидиев беше безапелационен, че подобряването на майчиното и детското опазване на здравето е цялостна политика, доказателство за което е и направената тази седмица първа копка на нов лечебно-диагностичен корпус на Клиника по педиатрия и онкологични специалности при УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД, гр. Пловдив. С построяването на новия корпус педиатричната и онкологична помощ за децата в гр. Пловдив ще бъдат разположени на едно място. По този метод пациентите до 18-годишна възраст ще получават бърза и сложна здравна помощ. За строителството на новия корпус през септември 2022 година служебното държавно управление отпусна 25 млн. лева

Стартирането на тези огромни планове е единствено част от дейната политика във връзка с майчиното и детското опазване на здравето, провеждана от служебното държавно управление. В тази посока са ориентирани и дейностите на Министерството на здравеопазването за построяването на съвременна Национална детска болница, която да дава отговор на най-високите интернационалните стандарти.

В отговор на журналистически въпрос по отношение на определянето на хеликоптерна площадка в Бургас, по отношение на идното въвеждане в страната на незабавна здравна помощ по въздух, министър Меджидиев уточни, че през вчерашния ден вероятните терени са огледани и към този момент има три разновидността, които ще бъдат показани на специалистите от Държавния авиационен оператор и Министерството на превоза.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР