Здравният икономист Аркади Шарков коментира в Преди всички темата за

...
Здравният икономист Аркади Шарков коментира в Преди всички темата за
Коментари Харесай

Експерт: Държавата трябва да плаща за PCR-тестовете

 Здравният икономист Аркади Шарков разяснява в " Преди всички " тематиката за новите средства за опазване на здравето - над 250 млн. лв., оповестени през вчерашния ден от новия министър Костадин Ангелов.

Шарков, който е представител на Експертен клуб за стопанска система и политика, акцентира, че " половината са пари от нашия джоб - от запаса на Здравната каса. Другата част е целево финансиране, т.е. пари на европейските данъкоплатци. Тази опция съществуваше и до момента, въпросът е, че предвид на смяната на политическата конюнктура някои стартират да поставят картите на масата. "

На въпрос за възможна актуализация на бюджета на НЗОК Шарков отговори, че сега не се чака актуализация, лечебните заведения не са достигнали своя предел. Вследствие на понижения банкет пари в запаса още има, само че значимото е какво ще се случи отсега нататък от септември до декември. Разходите за медикаменти са единствените, които нарастват, макар рецесията.

Към момента се оказва, че обстановката не е чак толкоз неприятна във връзка с лекуването на заболели от Covid-19 в интензивните отделения, означи още Аркади Шарков.

Що се отнася до това дали лечебните заведения ще устоят, казусът е в количеството. Голяма част от общинските лечебни заведения по принцип не могат да одобряват такива пациенти, добави Аркади Шарков. 

На въпрос за далавера или изривяване на данни за Covid-19 Шарков сподели, че единственото деформиране може да се получи при приемане на пациент със подозрения за ковид, когато е лекуван по тази пътека, без още пробата му да е позитивен. Така парите от тази пътека могат да отидат към съответното лечебно заведение, само че не и към пациента.

" По-скоро предизборна, в сравнение с антикризисна мярка " - по този начин Шарков окачестви общото нарастване на разноските по отношение на администрацията.

Той означи също, че стартира напрежение сред медицинските експерти по въпроса кой е по-напред и по-назад на така наречен предна линия.  

По отношение на ПСР-тестовете Шарков счита, че страната и общините би трябвало да заплащат за тях, а не лечебните заведения. Те го вършат, тъй като са принудени.

Шарков разяснява и митингите:

" Един митинг би трябвало да има явен водач. Тук водачите станаха доста и митингът стартира да се размива в разнообразни направления. Първоначалният резултат във връзка с оставките беше реализиран. Въпросът е какво ще последва, ще има ли разговор. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР