Здравните власти регистрираха шарка по овцете в Серес, Северна Гърция.

...
Здравните власти регистрираха шарка по овцете в Серес, Северна Гърция.
Коментари Харесай

Засякоха шарка по овцете в Гърция близо до нашата граница

Здравните управляващи записаха шарка по овцете в Серес, Северна Гърция. Серес се намира на към 45 км от границата с България. Наложени са строги ограничения по надзор на болестта. Затварят всички ферми за месец и ревизират животните в тях, оповестяват от здравната работа в гръцкия град. Забранено е също да се извеждат на паша животните в региона.
Заболяването е намерено във плантация със 100 животни, които до края на седмицата ще бъдат унищожени. Вземат се проби и от стада с кози, тъй като има действителен риск и те да са инфектирани. Засега като се изключи Серес няма други региони с регистрирани инфектирани животни, са съобщили от гръцкото земеделско министерство. Спазва се прецизно европейската разпоредба както за инспекции на животните, по този начин и за унищожаването им при заразяване. Загубите на гръцките животновъди ще бъдат обезщетени, удостоверяват от държавното управление.
Шарката по овцете е остра, тежко протичаща заразна болест, която се предизвиква от вирус. В България болестта е било проблем през 40-те години на предишния век. Най-често се среща в страните, южно от България. Източник на инфекцията са болните и преболедувалите животни. Вирусът се резервира дълго време върху кожата на животните, вълната и месото. Инкубационният интервал на заболяването е приблизително 8 дни. Заболяването стартира с нараснала температура, по-късно се появяват кожни формирания, които се трансформират в струпеи. Смъртността варира от 2 до 50% и над 80% при агнетата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР