Здравните власти по света спорят относно употребата на определени лекарства

...
Здравните власти по света спорят относно употребата на определени лекарства
Коментари Харесай

Експерти от цял свят спорят кое лекарство лекува COVID-19 |

Здравните управляващи по света спорят по отношение на използването на избрани медикаменти против COVID-19, което води до използване на разнообразни лечения за пациентите според от това къде живеят, заяви Асошиейтед прес.

Днес от Световната здравна организация посъветваха да не се употребява антивирусния препарат ремдесивир при приети в болница пациенти, тъй като няма доказателства, че усъвършенства възможностите за оцеляване или отстранява нуждата от апарати за командно дишане.

Но в Съединени американски щати и доста други страни по света лекарството към този момент е стандарт в лечението, откакто огромно изследване, подкрепено от държавното управление, откри, че препаратът редуцира времето за възобновяване на приети в болница пациенти приблизително с пет дни - от 15 на 10 дни.

В Съединени американски щати федералният орган за рекомендации и водещи медицински групи не поддържаха други две лечения, утвърдени за приложимост от Управлението за надзор над питателните артикули и медикаментите - пробното лекарство с антитела на " Илай Лили " (Eli Lilly) и конвалесцентна плазма от преболедували COVID-19 . Тези групи настояват, че не разполагат с задоволително доказателства, с цел да ги предлагат или отхвърлят.

Лекарите към момента не са наясно по кое време да употребяват и по кое време да не ползват единствените медикаменти, за които е известно, че усъвършенстват възможностите за оцеляване при най-тежко болните пациенти с COVID-19 - дексаметазон и сходни на него стероидни препарати.

Ситуацията стана още по-неясна след новината от четвъртък, че противовъзпалителния препарат тоцилизумаб може би оказва помощ. Както и водещото проучване на СЗО за ремдесивир, междинните резултати за използването на тоцилизумаб към момента не са оповестени или не са получили цялостната поддръжка на самостоятелни специалисти, което оставя лекарите да се чудят по какъв начин да постъпват.

" Много сме затруднени ", споделя доктор Дерек Ангъс от университета на Питсбърг, който взе участие в тестванията на доста от тези лечения. " Трябва първо да забележим резултатите ".

" Трудно е да се практикува медицина въз основата на прессъобщения ", сподели в подкаст на здравно списание доктор Рошел Уаленски, началник на инфекциозното поделение на болница в Масачузетс. Тя добави, че до момента в който от Националните здравни институти не издадат рекомендация за избрана терапия, тя не би желала да я възприема като стандарт за лекуване.

Най-сериозен е разногласието за ремдесивир.

В рекомендациите на СЗО се акцентира, че съгласно спонсорирано от организация изследване лекарството не избавя живот. В Съединени американски щати лекуването с препарата на " Джилийд " нормално коства 3120 $ за пациенти с частна здравна застраховка и 2340 $ за пациенти със застраховки от държавни стратегии. В по-бедните страни има много по-евтини разновидности, създадени от производители на генерици.

В четвъртък Управлението за надзор над питателните артикули и медикаментите в Съединени американски щати утвърди по съкратена процедура потреблението на противовъзпалителното лекарство барицитиниб дружно с ремдесивир . Добавянето на противовъзпалителното лекарство понижава с още един ден времето за възобновяване на тежкоболни пациенти съгласно резултатите от едно проучване. Лекарството се ползва при лекуване на ревматоиден артрит.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР