Здравните власти обсъждат намаляване на ковид карантината, като се очаква

...
Здравните власти обсъждат намаляване на ковид карантината, като се очаква
Коментари Харесай

От днес освен безплатни антигенни тестове, можем да се ваксинираме срещу Covid навсякъде, не само при личните лекари

Здравните управляващи разискват понижаване на коронавирус карантината, като се чака идващия вторник да вземат дефинитивно решение, съобщи пред Българска национална телевизия служебният здравен министър Асен Меджидиев, който посочи, че се разисква за имунизираните лица изолацията да е по-кратка.

" Ако кривата върви надолу, инфектираните понижават и няма натовареност в лечебните заведения, се разисква коронавирус карантината да бъде два типа. За имунизираните тя да е по-малко дни, за останалите да бъде 7, само че на петия ден примерно да се вършат един или два антигенни теста и при негативен тест хората да се освобождават. Но това ще решат специалистите ", сподели доктор Меджидиев.

Всеки вторник експертният съвет ще се събира на съвещание при министъра, като самите специалисти са тези, които ще взимат решенията.

" Трябва да се реши кое е удачно, кое няма да заплаши живота на пациентите, кое ще разтовари и хораат, и бизнеса, и туризма, тъй че да спре да се всява суматоха в популацията ", съобщи Меджидиев.

Министърът не чака да бъде оповестено ново изключително състояние поради COVID-19.

" В никакъв случай не чакам да изпаднем още веднъж в такава обстановка, само че няма гаранция, че не може да се получи нова вълна. Здравната система би трябвало да бъде готова, да имаме интензивни кревати в лечебните заведения, пациентите да не бъдат връщани ".

Меджидиев разгласи, че от през днешния ден с изключение на безплатните антигенни проби, се връща и опцията за имунизация на всички места в страната, а освен при общопрактикуващите лекари.

На въпрос ще се провиснал ли още пари за медиците на първа линия, министърът отговори, че такава разпоредба занапред би трябвало да се изготви, тъй като след приключването на изключителното състояние няма законово съображение за разпределяне на такива средства. Асен Меджидиев разяснява и апела на омбудсмана Диана Ковачева това да се случи.

" Още понеделник предизвикваме първо съвещание на наздорния съвет на Здравната каса. Тя (омбудсманът - б.р.) доста хубаво приканва, само че прелестно знае, че без законодателен орган сега това няма по какъв начин да се случи. Мислим действителни механизми по какъв начин да компенсираме тези хора, изключително тези, които работят с тежки пациенти - в интензивни отделения, в реанимации. Провел съм диалог с шефа на Здравната каса, със съсловните организации. "

Имаме доста положителни лекари като експерти, като равнище на образование, които по нищо не отстъпват на лекарите по света, безапелационен е здравният министър. По думите му пробойните в системата са администрирането, огромните отговорности на някои лечебни заведения и най-много неналичието на фрагменти.

Меджидиев е изискал от всички лечебни заведения данни за заплатите на админитративния личен състав, с цел да се откри каква е диспропорцията сред техните хонорари и тези на медицинския личен състав.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР