Здравните власти не очакват да има поредна ковид вълна, но

...
Здравните власти не очакват да има поредна ковид вълна, но
Коментари Харесай

МЗ очаква грипна епидемия през януари

Здравните управляващи не чакат да има поредна коронавирус вълна, само че грипната вълна тази зима се чака да е по-тежка поради спад в имунитета . Тя се чака към края на януари. Това съобщи пред бТВ служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев.

Системата към този момент е готова с ваксини против грип - те са 190 000 на брой и са безвъзмездни, ще се доставят при персоналните лекари до петък, разясни той.

Министерство на здравеопазването предлага на хората над 65 година да се имунизират . Меджидиев напомни антиваксърската акция, която по думите му " пречи и на имунизационния календар и родители, които отхвърлят да имунизират децата си ". Министерство на здравеопазването оптимално предизвиква имунизациите посредством МОН.

Над 700 000 са имунизациите против ковид, те са в премного количество, уточни Асен Меджидиев. Няма обаче искащи за първична имунизация , а единствено за бустерна доза. С ваксина протичането на вируса е леко и не се натоварва здравната система, безапелационен е той. Министърът посочи, че COVID-19 към този момент протича като грип и все пак здравната система е готова за зараза с интензивни кревати.
 Грипните ваксини са налични - ваксинирайте се в този момент
Грипните ваксини са налични - ваксинирайте се в този момент

Зравните управляващи приканват за имунизация

Меджидиев отхвърля националния проект против пандемията на предходното държавно управление. Сега всеки вторник експертен съвет заседава в Министерство на здравеопазването и се преглежда обстановката в страната и се вземат решения за ограничения.

По тематиката дефицит на медикаменти - министърът сподели, че се следи посредством система ЕСПА, има подобен на 69 медикамента и те са стопирани за реекспорт.

Основна задача на Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите е устойностяване на труда на медицинските служащи, като е взет моделът от Франция, Германия, разясни Асен Меджидиев. Той заключи, че е извънредно, М З е ангажирано за основаване на оздразвителен проект за болничното заведение . Държавата е подготвила заем за здравното заведение. След изработен вътрешен одит станало ясно, че " положението не е прелестно " - с изключение на насъбраните отговорности преди актуалното управление, в този момент са насъбрани още 23 млн. лева, сподели министърът.

Той е изпратил медицински одит през вчерашния ден и сега Министерство на здравеопазването обмисля дали да се желаят оставки и кой да поеме управлението, като се водят диалози с Медицински университет. По думите му обаче " промяната на едно лице с друго не е решение ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР