Здравната система трябва да бъде достатъчно силна в нормални условия

...
Здравната система трябва да бъде достатъчно силна в нормални условия
Коментари Харесай

Проф. Александрова: След земетресение е повишен рискът от хепатити, диария, инфаркти и инсулти

Здравната система би трябвало да бъде задоволително мощна в естествени условия и да се знае какво може да се чака в обстановка като тази в Сирия и Турция и да може да се реагира доста бързо. Това е задачата на всички изследвания какво се случва по време на сериозните бедствия. Това сподели вирусологът проф. Радостина Александрова пред NOVA NEWS.

По думите й изследванията демонстрират, че след земетресение рискът от инфекциозни болести се усилва и има риск от стомашно-чревни и чернодробни болести, вирусни хепатити и диария.

„ Това са тези заболявания, които се предават посредством нечиста вода, заради повреди, ниската хигиена, пренаселване. Вирусните хепатити, които се предават по този начин, са А и Е. Миналата година има много случаи на холера. Някои от регионите с холера в този момент са най-засегнати от земетресението. Други болести, които се възраждат при сходни бедствия, са кожните. Третата група – респираторни болести. Тук още веднъж хигиената и стресът спомагат за разпространяването му. Друг проблем е инфектирането на рани. Има ваксина против тетанус, само че в Сирия има съществени пропуски с имунизацията. Повишен е рискът и от инфаркти, инсулти ”, сподели вирусологът.

„ Най-важното е хората да бъдат обезпечени с чиста вода и храна ”, сподели проф. Александрова.

По мотив свикването на незабавна среща по отношение на епидемията от марбургска хеморагична тресчица в Екваториална Гвинея пък проф. Александрова съобщи, че няма по какъв начин СЗО да реагира по различен метод, защото вирусът марбург е първи братовчед на вируса ебола.

„ Този вирус не се предава по въздушно-капков път, а посредством контакт с телесни течности на заболели хора или животни. Освен това единствено човек, който към този момент има признаци, може да заразява. Смъртността обаче доближава до 88% “, посочи тя. По думите й в Европа е имало единствено единични случаи на болестта, а последният е от 2008 година в Холандия, след завръщането на туристка от Уганда.

Проф. Александрова добави, че е създадена ваксина, само че следва нейното одобрение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР