Здравната система ще се справи с допълнителното натоварване от украинските

...
Здравната система ще се справи с допълнителното натоварване от украинските
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: Здравната система ще се справи с допълнителното натоварване от украинските бежанци

Здравната система ще се оправи с спомагателното натоварване от украинските бежанци. Това сподели пред Нова телевизия доктор Александър Симидчиев, пулмолог и депутат от „ Демократична България “. По думите му до към 100 хиляди бежанци, влезнали в страната ни, системата няма да усети натоварване.

„ Здравната ни система е в интервал на акомодация. Много хора желаят да оказват помощ, само че са нужни административни промени, последвани и от законодателна активност. До 5- 10 дни ще бъде организиран и въпросът с слагането на ваксини на украинските раждани от персоналните лекари. Ваксини освен против Коронавирус, само че и всички нужни такива в детска възраст. В Украйна имунизационното покритие не е доста положително спрямо България и целия Европейски Съюз. Това основава опасности от преместването на болести при огромен бежански поток, като морбили. Трябва да се търсят способи системата да оказва помощ изцяло на тези хора, а не да се търсят самостоятелни решения”, изясни той.

Д-р Симидчиев обърна внимание, че всеки украински жител, получил статут на емигрант, е автоматизирано здравноосигурен.

„ Много хора обаче идват тук с паспортите си и имат статут на гости. Това би трябвало да бъде уредено с нормативни разпореждания на централно ниво”, сподели още той.

Към момента 150 са записаните лекари, изявили предпочитание да оказват помощ, сподели още Симидчиев, само че в реалност всички експерти са подготвени да окажат помощ.

„ Хората, които идват в страната ни в този момент, са тръгнали в относително ранен стадий от войната в Украйна и нямат доста съществени недоволства. Те са свързани най-вече с респираторни инфекции, присъщи за сезона. По-късно обаче евентуално ще идват хора с по-сериозни контузии и такива, подложени на замърсявания. Тогава ще се усилят токсичните и травматични проблеми на бежанците. Тези с по-сериозни медицински потребности ще бъдат пренасочвани към лечебните заведения във Варна и Русе като най-близки до границата, както и към Пловдив, София и Плевен”, посочи пулмологът.

Д-р Александър Симидчиев разяснява още, че за благополучие наклонността е да има намаляване на заболелите с ковид.

„ Ако има интерфериране на двете рецесии, ще бъде огромно предизвикателство”, добави той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР