Здравната система не може да се измъкне от общия морален

...
Здравната система не може да се измъкне от общия морален
Коментари Харесай

Мирослав Ненков: Eдна група кърлежи смуче здравната система, как да ни вярват пациентите…

Здравната система не може да се измъкне от общия честен срив на нашето общество. Тя е яхната от една група кърлежи, които само се стремят към финансово облагодетелстване. С демократични способи не може да се преборим с тези кърлежи, трябват огън и меч. Това съобщи в студиото на Нова ТВ доктор Мирослав Ненков, някогашен здравен министър.

Това, което се случи във Враца (смъртта на младата жена – бел. ред.) е систематичен проблем. Тук става дума за липса на организация във врачанската болница. И отговорност за това носи главата на здравното заведение. От разбърканото и неподредено нещо има изгода единствено този, който лови риба в мътна вода. Всички губят, с изключение на тези няколко кърлежа, които пият от здравната система. Това, което се случи във Враца, не е артикул, от който да се вършат заключения, а артикул по какъв начин да се прикриват такива неща, разяснява Ненков.

По думите му у нас има един феномен – с прехвърлянето на отговорността на лекарите за нашето здраве, по тази причина няма по какъв начин да се организира персоналната профилактика. За това съмнение, което имат пациентите към лекарите обаче, отговорни са и самите те.

Покрай пандемията това отношение не се е трансформирало. Нещо не е както би трябвало и виновност за това носим ние – лекарите, Българският лекарски съюз. Здравето е най-ценното нещо, само че ние не сме научени да се грижим за нашето здраве. А с цел да се промени този взор, би трябвало да има институционална интензивност. За здравето би трябвало да разберем, че ние персонално носим отговорност, акцентира Мирослав Ненков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР