Здравната ни система издиша все повече, а качеството на медицинска

...
Здравната ни система издиша все повече, а качеството на медицинска
Коментари Харесай

525 дела се водят срещу лекари и болници

Здравната ни система издиша от ден на ден, а качеството на здравна помощ става голям проблем. Доказателство за това е и нарастването на хората, които завеждат искове против лечебните заведения в последните години. Колко са те, какви са претенциите им, какво би трябвало да се промени, разяснява юристът по здравно право Мария Шаркова по време на конференция „ Лекарска неточност и правила за добра здравна и клинична процедура ".

525 цивилен каузи против лекари и лечебни заведения са заведени в интервала в интервала 2007-2022 година 81 на 100 от тях се водят против лечебни заведения и медицински центрове.

Има пропуски в целия диагностичен и лековит развой

За интервала 2007-2019 година 62% от исковете са отритнат от съда, почетени са 38 на 100. През 2007-2022 година отхвърлените искове са 36%, а почетените към този момент са 44 %. 20 на 100 от всички каузи през 2019-а и 26% от тези през 2022-ра са причиняване на гибел. Делът на почетените искове през 2019 година е 38%, а на неуважените - 42 на 100. Почти същите са стойностите и през 2022-ра - 56% почетени и 44% неуважени искове.

Много рядко се оказва, че има пропуск на даден експерт, по-често става дума за пропуски на всички равнища в лечебно-диагностичния развой.

През последните три години нараства броят на делата, в които пациентите са обезщетени. Това не значи, че нараства броят на лекарските неточности, а значи, че недоволните жители стават все по-активни. За последните три години делата за причиняване на гибел са се нараснали с 6 на 100. Средната цена на иск е над 75 000 лева, а междинната дълготрайност на делата е 46 месеца, като поради продължителността им сумата по желае нараства поради наложените лихви върху самата декларирана сума по него.

Така да вземем за пример по дело против регионална болница, приключило през месец март т.г., главницата на заведения иск 260 000 лв.. С лихвите обаче се оказва, че 

сумата, която лечебното заведение би трябвало да изплати, към този момент е набъбнала на 652 693 лева. 

Делото е за гибел на млада жена. Сред случаите има доста забавни каузи. Например семейство получава обезщетение от болничното заведение, защото лечебното заведение е разменило телата на техните умряли близки. В различен случай на родилка не дали бебето, до момента в който не заплати 2000 лв.. Мъж да вземем за пример се оплаква, че е претърпял вазектомия, само че след два месеца жена му е родила. Има и такова за имплантация на ембрион без единодушието на колегата, както и за жестоко отношение при съобщаване на диагноза.

Все повече се усилват правосъдните решения и се присъжда обезщетение, когато те са претърпели щета вследствие на разнообразни индикации, които са се появили в хода на лекуването и за които пациентът не е бил осведомен, т.е. нарушение на правото за осведомено единодушие. Оказва се, че лекарите са си правили работата, само че не са уведомили пациента какво следва и може да се случи.

Трябва ли да има указател на лекарските неточности - подобен няма като преди този момент се даде и формулировка на лекарската неточност. Липсата й основава съществени спънки пред съответните органи в хода на активността им по протекция на правата на пациентите.

За подобен указател стартира да се приказва, когато има проблеми в опазването на здравето. Сам по себе си той няма да е задоволителен. Необходимо е да се сътвори и стройна система за класифициране и анализиране на нежеланите събития.

Необходимо е да се даде формулировка на лекарска неточност

 Липсата й основава съществени спънки пред съответните органи в хода на активността им по протекция на правата на пациентите. Най-уязвимите експерти са хирурзите и акушер-гинеколозите. Решенията на казуса са сигурността на пациента да бъде припозната като проблем, касаещ както качеството на здравната помощ, по този начин и публичното здраве. Освен това би трябвало да се разширят пълномощията на Българския лекарски съюз върху контрола на здравната помощ и спазването на разпоредбите за добра здравна процедура. Също по този начин належащо е да се сътвори опция за идентифициране, докладване и разбор на нежелани събития при опазване на конфиденциалността.

Необходимо е да се поощрят различните способи за решаване на спорове, зародили в лечебните заведения, както и да се увеличи правната просвета на медицинските експерти посредством основаване на справочник и други осведомителни материали.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР