Здравната криза подтикна МВА центровете към драстична промяна. МВА обучението

...
Здравната криза подтикна МВА центровете към драстична промяна. МВА обучението
Коментари Харесай

Традиционното МВА обучение през призмата на дигитализацията и иновациите

Здравната рецесия подтикна МВА центровете към фрапантна смяна. МВА образованието обръща взор към нововъведенията, които са ключът към устойчивото развиване и един по-добър свят. Много експерти са изправени пред алтернатива дали да се насочат към МВА, дали времето и напъните си костват.
Master Business Administration (МВА) е забавен феномен. От една страна, купата MBA е марка, която от време на време е по-силна от институцията или бизнес учебното заведение, които я дават. Това обучение носи усета на триумф, висок приход и бизнес кариера. Определено може да се каже, че преди известно време образованието беше наложително за управителните длъжности. Сега обаче нещата се трансформираха и еволюираха - много от фирмите сътвориха вътрешни канали за образование и издигане на свои лични гении, които да преминат през цялата стълбица, стигайки до върха. Така през днешния ден доста експерти са изправени пред алтернатива дали да се насочат към МВА, дали времето и напъните си костват, разрешава ли бизнес пейзажът подобаващи условия за сходни експерти.

През последните години се появяват от ден на ден отзиви, че MBA стратегиите работят с остарели за времето си способи. Обикновено двегодишната магистърска степен учи на съществени бизнес умения като финанси, счетоводство, маркетинг, стопанска система и осведомителни технологии, а също по този начин се натъртва мощно на работата в екип и ръководството. Ковид-19 обаче промени освен смисъла на MBA, само че също по този начин и упоритостите на доста експерти. В същото време точно здравната рецесия подтикна МВА центровете към фрапантна смяна и макар рецензиите има позитивно развиване.
Реклама Промяна в вярната посока
Образованието по мениджмънт и ръководство е в развиване и сега търпи фрапантни промени. Определено може да се твърди, че точно коронавирусът отприщи вълна, която разсъни просветителните центрове и им сподели, че е време за метаморфоза. Технологичният прогрес не стопира да основава нови промишлености, нови бизнес модели и изцяло разнообразни логики и междуиндустриални вериги. Затова и МВА образованието обръща взор към нововъведенията, които са ключът към устойчивото развиване и един по-добър свят.

И в случай че преди образованието по мениджмънт залагаше повече на открити стратегии за всички, в този момент се прави внезапен завой към човешкия фактор и самостоятелния капацитет на всеки. И защото нововъведенията са движещият механизъм на този век, МВА студентите учат точно тях. Те получават опит, който надвишава общоприетото кариерно развиване, получават интернационална подвижност и разнообразна експертиза в разнообразни сфери.

Например огромна част от учебните заведения и колежите са станали по-интердисциплинарни и се обръща по-голямо внимание на развиването на водачеството. Това значи, че стратегиите минават от обичайното бизнес образование към вярно ръководство на човешкия запас. Освен това бизнес учебните заведения създават от ден на ден дисциплини, свързани с устойчивостта, динамичността на пазарите, нововъведенията в другите сфери, както и подготвеност за взимане на сериозни решения за малко време - все качества, които са извънредно скъпи за днешните водачи на компании в сходна динамична конюнктура.
Иновация, смяна, многообразие
Иновациите са основен мотор, тъй като това е единственият метод за намиране на по-добри решения. Такъв е казусът с техническите, обществените и систематичните нововъведения. Иновацията значи смяна, което единствено по себе си води към обстоятелството, че ръководството на смяната би трябвало да бъде съществена подготвеност за мениджърите.
Реклама
MBA стратегиите имаха време да възприемат всички промени и да създадат нужните корекции. Така да вземем за пример непредвидимостта, сложността и несигурността се третират освен като вероятни, а по-скоро като сигурни сюжети в бизнес света. Лидерът би трябвало да прегърне несигурността и смяната, тъй като това е единственият метод да даде опция за действителни и подобаващи нововъведения.

Етичните въпроси и вземането на дълготрайни и краткосрочни решения също са заложени в образованието по мениджмънт. Идеята, че пътят към стабилно бъдеще се състои от етично верни решения и фокусиране единствено върху дълготрайни тактики, е единствено доктрина. Това се потвърждава от обстоятелството, че не се знае какво ще се случи в утрешния ден, по тази причина и дълготрайните планувания към този момент не са толкоз ефикасни. Организациите осъзнаха, че пътят към стабилно бъдеще включва решения както в дълготраен, по този начин и в кратковременен проект.

Разнообразието на хора в групите по образование също стана основен фактор за развиването на всеки предстоящ управител. То подкрепя за развиването на водачеството и поддържа мениджърите в битката им да се оправят с управническите алтернативи. Интересно е да се означи, че в случай че преди МВА стратегиите проповядваха в духа на " его водачеството ", в този момент нещата са на противоположния край - следи се отдалечаване от идеологията и образование в подкрепящи и менторски стилове. Това е в сходство и с нуждата от стабилно развиване и човешки метод към бизнеса и обществото.

И в случай че преди години лекторите в МВА специалностите бяха просто учители, в този момент те са по-скоро специалисти, настоящи като ментори. Идеята е учащият се да вникне в материята на мениджмънта освен на доктрина, само че и на процедура, да разбере за какво даденото решение е вярно и за какво не, преценявайки самичък за себе си. Това от своя страна трансформира и така наречен бизнес проблеми - коронавирусът накара менторите да са по-предпазливи. Макар че присъединяване в бизнес симулации може да бъде потребно, курсистите сами би трябвало да основават провокации пред себе си, добавяйки повече стойност към образователния развой.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР