Здравната комисия в Народното събрание отхвърли предложението на Възраждане за

...
Здравната комисия в Народното събрание отхвърли предложението на Възраждане за
Коментари Харесай

Здравната комисия отхвърли предложението за отмяна на зеления сертификат |

Здравната комисия в Народното събрание отхвърли предлагането на Възраждане за задължаване на министъра на опазването на здравето да издаде заповед, с която да анулира условието за зелен документ.

Основният мотив на вносителите беше, че той е непотребен, защото не извършва предназначението си да стопира разпространяването на вируса.

Проекторешението на Възраждане беше подкрепено от членовете на комисията от ГЕРБ, според които зеленият документ е побългарен вид на европейския. Според проф. Асен Балтов въвеждането му в този тип е повишило имунизационния обсег единствено с 10%, смъртността е останала висока, а сега се слагат по-малко от 1500 дози на ден.

Според колегата му Костадин Ангелов държавата не  е съумяла да го направи наложителен, където това е било належащо, даже в Народното събрание, макар взетото решение и това го прави неправилен.

От ръководещата коалиция репликираха, че с помощта на въвеждането му страната е съумяла да доближи 30% имунизационен обсег и че анулацията му може да стане факт след здравно мнение, а не с политическо решение. " Не мога да приема, че зеленият документ е сакат или че не прави работа ", сподели Георги Михайлов от Българска социалистическа партия. Хасан Адемов от Движение за права и свободи съобщи, че няма да вземат участие нито в полемиката, нито в гласуването на плана.

Не беше признато и предлагането на ГЕРБ за въвеждане на обезщетителен механизъм в цялостен размер за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар на вероизповеданията, общините, обществените структури, образованието, опазването на здравето.

Становището на ангажираните министерства е, че има други обезщетителни механизми, по които цитираните небитови консуматори могат да покриват отговорностите си.

Отхвърлен бе и Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за здравето, импортиран от Елена Цонева Гунчева и група народни представители на 10 декември 2021 година В претекстовете към него Гунчева уточни, че трябва да се постави граница, с цел да не може заповед на здравния министър да лимитира цивилен права, които съгласно нея са били нарушени с въвеждането на изключителна епидемиологична конюнктура, която по думите ѝ продължава към този момент две години и допустимият период да бъде 2 месеца.

Аргументите не бяха признати от представителите на ръководещата коалиция, които припомниха, че измененията в Закона за здравето са били в условия, в които към момента не е имало работещи медицински ограничения за противопоставяне на COVID-19.

По време на съвещанието депутатите от здравната комисия изслушаха шефа на НЗОК проф. Петко Салчев.

В отговор на питане от народните представители от ГЕРБ той заяви, че Здравната каса не е платила по-малко средства на лечебните заведения за декември. 

НЗОК от самото начало на пандемията е плащала главно за активност на лечебните заведения и по-късно е доплащала на лечебните заведения. Касата нито за миг не е серпантина нито едно заплащане, добави той. И до момента нямаме изпратено условие от лечебните заведения, че не е осъществено заплащане. НЗОК е изпълнила в цялостен размер нормативните и законови условия за заплащанията. Към декември 2021 год. Касата е платила 270 млн. лева на лечебните заведения.

Всички решения на Надзорния съвет са съгласувани сред предходния ръководител на Надзорния съвет на НЗОК - доктор Александър Златанов, и Българския лекарски съюз, а не с шефа на Касата, сподели още той.

НЗОК има четири разнообразни механизма за разнообразни заплащания - медикаменти, лечебни заведения, медицински произведения и др, и ще бъдат предоставени на членовете на комисията, с цел да се срещнат с тях.

Предвидени са 188 млн. лева за 6 месеца като доплащане към работната заплата, в които са включени месечно по 600 лева за лекари, по 360 за експерти по здравни грижи и по 120 за санитари, уточни още проф. Салчев.

Ако се реши да се заплаща за целия личен състав на лечебните заведения, това би трябвало да се планува в бюджета на НЗОК, добави проф. Салчев. Проф. Салчев напомни, че спомагателни средства получават и фармацевтите в болничните аптеки.

Помощник-фармацевтите не получават спомагателни средства, защото в закона не е конкретизирано, че те спадат към групата на експертите по здравни грижи, напомни проф.Салчев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР