Здравната комисия прие единодушно на първо четене промените в закона

...
Здравната комисия прие единодушно на първо четене промените в закона
Коментари Харесай

Промени в Закона за лекарствата

Здравната комисия одобри единомислещо на първо четене измененията в закона за медикаментите. Те плануват ограничения за ограничение на паралелния експорт. Ще бъде основана електронна система за събиране и разбор на информация за липса и дефицит на медикаменти.

Пътят им от дистрибутора до болничната аптека ще се следи от осведомителна система. Изпълнителната организация по медикаментите ще изготви лист с лекарства, които ще следи и при нужда ще лимитира износа им. Въвежда се и условие за поддържане на до 10% запас на част от медикаментите. Представителите на сектора като цяло са съгласни с ограниченията, само че оферират промени в част от текстовете. В закона е заложена санкция сред 50 - 100 хиляди лв. за незаконен експорт на медикаменти.
Кирил Ананиев - министър на опазването на здравето: " С тези ограничения ще се лимитират случаите, в които липсват медикаменти на българския пазар, заради техния експорт. И надлежно вдишване на наказването от тези, които са създали съответните нарушавания. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР