Здравната каса предлага догодина в инвазивните кардиологии да се монтират

...
Здравната каса предлага догодина в инвазивните кардиологии да се монтират
Коментари Харесай

Въвеждат видеокамери в инвазивните кардиологии


Здравната каса предлага следващата година в инвазивните кардиологии да се инсталират камери. Целта е да се лимитират опциите за източване на Касата, осведоми Българска национална телевизия.

От Здравната каса оферират в ангиографските зали да се инсталират камери, които да следят единствено входовете им. Целта е да се следи дали доктор и пациент са влезнали в залата за осъществяване на процедура.

„ Лекари, които по едно и също време се водят на график в една болница и в това време се регистрират действия на тяхно име в друга болница. Целта е да се избегне това. Това, което предложи НЗОК, не е да се следи самата операция като доказателствен материал, а да се следи кой и в какъв миг от денонощието е направил операцията. “, разяснява Д-р Иван Маджаров - ръководител на БЛС.

Пациентите няма да бъдат снимани по време на операцията.

„ Трябва да знаят и БЛС и НЗОК,че даже и да го вкарат сходно условие. То не може да стане без категорично документално единодушие от страна на пациента “, съобщи Д-р Стойчо Кацаров - ръководител на Центъра за отбрана правата в опазването на здравето.

Записите ще се пазят до 30 дни и ще се употребяват от контролните органи при подозрения за злоупотреби.

"Всичко, което е в интерес на контрола, аз съм го приветствал постоянно и не преставам да го поздравявам. За мен е забавно какво ще създадат като снемат пациента, че влиза. Единствено това, че ще се знае, че този пациент е влезнал да му се прави някакво проучване. Ама дали е направена процедурата по този начин, както би трябвало да бъде направена, дали е регистрирано, нещо което не е направено “, разяснява Проф. Генчо Начев - шеф на УМБАЛ "Св. Екатерина.

Предложението на здравната каса е част от анекса към Националния рамков контракт, който би трябвало да бъде подписан до края на годината.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР