Здравната каса отмени задължително изследване за лечение срещу хепатит С.

...
Здравната каса отмени задължително изследване за лечение срещу хепатит С.
Коментари Харесай

Здравната каса отмени изследване за лечение срещу хепатит С

Здравната каса анулира наложително проучване за лекуване против хепатит С. Изследването е скъпо и излишно рисково, от пациентската хепатитна организация считат, че анулацията е напълно фиктивна и лечебните заведения още веднъж ще го вършат, оповестява Българска национална телевизия.

Въведени са други проучвания, които обаче не се поемат от касата. Специалистите също са сюрпризирани от решението на осигурителния фонд. От касата отхвърлиха пояснение по случая.

Освен че е прекомерно скъпа, биопсията или взимане на късче от черния дроб с дебела игла, е рисков и изцяло непотребен способ.

Проф. Красимир Антонов - координатор на експертния съвет по гастроентерология: С въвеждането на най-новите медикаменти, последно потомство антивирусни лекарства за хепатит С, нуждата да се знае в елементи какъв брой е болен черния дроб просто отпадна.

Силвана Лесидренска - съдружие "Хепактив ": На хартия чернодробната биопсия отпадна, само че на процедура има центрове, които са длъжни да я вършат, защото съгласно новите критерии на касата те не могат да вършат нищо с изключение на чернодробна биопсия.

Увреждане на черния дроб се потвърждава и с по-просто ехографско проучване, само че то трябвало да бъде направено с тъкмо избран тип инсталация.

Проф. Красимир Антонов: От това, което ние разполагаме като информация в нашата клиника, знаем, че не всички центрове, избрани от НЗОК, разполагат с тази техника. Т.е. Не може да се работи според тези условия, които апропо ги нямаме на никое място в света.

След което има някакво фантастично условие по две еластографии да се вършат вместо чернодробна биопсия, което на никое място не съм видял на никое място го го прочел и няма никаква доказателствена стойност това нещо.

Силвана Лесидренска: Еластографията така наречен за жалост все още не е включена нито в една клинична пътека и всеки един пациент се обръща към нас с въпроса - а кой би трябвало да го заплати това проучване?

Пък вирусологичните проучвания, които касата изисква би трябвало да са единствено в две съответни лаборатории, което досега в никакъв случай не е било вместо да вървим към улеснение в действителност на процедурата за кандидатстване, я вършим доста по-сложна давайки приоритет на съответни лечебни заведения за сметка на други.

Новите критерии на касата съгласно лекари и пациенти могат да се изпълнят единствено от една съответна болница. Но даже и там ще вършат биопсии, в случай че пациентите нямат пари да си платят ехографиите. Какви са претекстовете за тези промени, от касата отхвърлят за в този момент отговор.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР