Здравната каса допълва списъка с диетични храни за домашно лечение

...
Здравната каса допълва списъка с диетични храни за домашно лечение
Коментари Харесай

Ананиев: Здравната каса допълва списъка с диетични храни, за които заплаща

Здравната каса добавя листата с диетични храни за домашно лекуване на пациенти със специфични медицински потребности. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на парламентарния надзор през днешния ден в отговор на въпрос на депутатът от Българска социалистическа партия Георги Михайлов. Той бе обвързван със случай от началото на годината, при който стана ясно, че здравната каса не може да заплаща специфична диетична храна на 20-годишната Кристина Петрова от Добрич най-много, тъй като тя не участва в листата, по който може да се поема от бюджета на касата. От друга страна, проблем се оказа и законовата наредба, съгласно която касата заплаща диетични храни единствено за пациенти до 18-годишна възраст.

„ С решение от 11 март 2019 година на Надзорния съвет на здравната каса са включени спомагателни болести в листата, по който НЗОК заплаща изпълни или отчасти медикаменти, медицински произведения и диетични храни за специфични медицинки цели. Това дава благоприятни условия НЗОК да заплаща за домашно лекуване и на нови диганози. С решение от 20 януари 2020 година пък надзорът разпореди разкриване на процедура, която да добави листата с диетични храни в сходство със листата със болесттите ”, изясни министър Ананиев.

Момичето страда от метаболитното заболяване пропионова ацидурия и е първата пациентка, диагностицирана у нас, както и първата над 18-годишна възраст. Специалната диетична храна, която ѝ е нужна, е включена в актуализирания лист и тя ще се поема от касата, както за нея, по този начин и за всички пациенти, навършили пълноправие, изясни представителят на синдикатите в надзора доктор Иван Кокалов, след съвещанието на надзора на 20 януари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР