Здравната карта като регулатор е задължителен елемент в едно планово

...
Здравната карта като регулатор е задължителен елемент в едно планово
Коментари Харесай

Дечо Дечев: Орязването на леглата в болниците води до напрежение

Здравната карта като регулатор е наложителен детайл в едно планово бюджетно опазване на здравето. Това съобщи по БНР доктор Дечо Дечев, изпълнителен шеф на Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване ”Св. Иван Рилски “
" Знаете, че моделът, по който се развиваме в бранш " Здравеопазване “, няма нищо общо с проектите за опазване на здравето. Той е основан на база пазар, т.е. всеки един консуматор на тази система има право на избор да се лекува, в който град на България желае. Тази здравна карта се възнамерява на база местоживеене, а в това време му се дава право да върви, където пожелае. Настъпва едно съкращаване на леглата в огромните градове, които по някакви аргументи са по-търсени от тези в по-малките селища. Това орязване на леглата води до напрежение. От друга страна методът, по който са планувани тези кревати, е основан на критерии, в които ясно личат някои корпоративни или други критерии, които не би трябвало да участват.

Общо взето всеки се бори да има повече кревати. Например частна болница, която е с 80 кревати, с по-елементарни действия като компликация, ѝ се дават 22 кревати за реанимация, а за друга, която е с близо 400 кревати за доста тежки случаи, които не могат да бъдат лекувани в други лечебни заведения получава 11 кревати, макар че сега има 16, т.е. пет се махат и това води до някакво напрежение в системата. Мисля, че на управлението на министерството му е пределно ясно, че би трябвало да се преработят тези критерии и би трябвало да бъде регистрирана действителната заболеваемост, действителното търсене на болните за по-качествено лекуване, което за момента не е отразено в тази здравна карта ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР