Здравко Попов е роден през през 1939 г. в Пловдив.

...
Здравко Попов е роден през през 1939 г. в Пловдив.
Коментари Харесай

Здравко Попов: Пловдив беше културна столица преди 10...

Здравко Попов е роден през през 1939 година в Пловдив. Следвал е Българска лингвистика. Работил е като публицист, библиотекар, частник-дърводелец. Автор e на осем сборника с хумористични разкази: „ Акорди отвън клавиатурата “, „ Кон на втория етаж “, „ Големият маратон “, „ Заливът Спенсър. Из живота на избраниците “, „ Крахът на Роко Железния “, „ Случаят Ахил: комизъм в три пози “, „ Среща преди потопа “, „ Хищникът Кочев “. Превежда романи и стихове от френски език. Автор на сюжети, скечове, стихотворни импровизации и майсторски построени предговори за желани създатели. Среща с живата легенда, рицаря на хумора имаха и хасковлии неотдавна.

Публиката си я представям по-различна, както нарисува една аудитория Валери Симеонов: “Хем красиви дами, хем със здрави деца! ”, показа Здравко Попов преди събитието.

Здравко Попов- публицист

Интервю на Анжелина Янева

- Българинът има ли възприятие за комизъм?

- Българинът, както всички нации е формиран от хора с възприятие за комизъм и такива, които са надалеч от него. За жал по-голямата част е заета с прозата, с неприятностите в всекидневието. Мен, в случай че ме наричате хуморист, аз съм имал другари, които не пишат комизъм, само че са доста по-остроумни като седнем на маса. Бяхме другари с поета Добромир Тонев, с художника Георги Божилов, дружно бяхме по кръчмите и ще ги помня вечно като извънредно остроумни и съобразителни хора.

- За кой път гостувате в Хасково? Има ли разлика сред читателите в страната?

- Идвам за 4-ти път тука. Пловдив преди десетина години можеше да се назова град на културата. Не мога да гласоподавам по тази причина, че Пловдив е най- културния град в България. Аз в последно време виждам, че в Хасково – не, само че в София, Пловдив, Бургас има литературни мафии и има си там някакъв кръстник, който би трябвало да уточни този е публицист и тогава да бъде приет. Тези хора са мафия, в която няколко души канонизират съответен човек да бъде преведен, другите си пишат рецензии доста хвалебствени един за различен и напредват. В Пловдив има трима мафиоти доста блестящо изразени. Например, има премия в Пловдив за литература и там всяка година тези трима представители ярки на мафията се получава по този начин, че двамата постоянно избират третия!

- Tази наклонност от когa е? Когато бяхте във възхода на кариерата си имаше ли такова събитие?

- Преди години директно след демокрацията незабавно ме направиха член на Съюза на писателите, дадоха ми, не знам дали има различен случай, два пъти премията за литература в Пловдив. Тя е много специфична за града и авторитетна.Така че аз никога не мога да се оплача. Говоря за други хора. Има младежи – момчета и девойки, някои, от които са обещаващи в действителност, само че те нямат безусловно никакъв късмет да мръднат нагоре, до момента в който има мафия! Съжалявам, че по тоя метод приказвам тъмно, само че е по този начин..!

-Виждате ли капацитет в доста от младежите. Какво е особеното в настоящето потомство?

- Буквално цялото общество обича заведения, където има чалга. Професори, преподаватели са единомислещи. Питам ги: “Четат ли Вашите студенти? ”, а те са безапелационни: “Никой не чете! ”. И в действителност по-рано имаше интерес- седят на вратата и всеки трепери да му пишат тройка.

-Смятате ли като цяло, освен младото потомство, а българите, че четат и какво най- към този момент четат?

- Само една от книжарниците на Пловдив- най- огромната, нормално е задоволително оживена. Но всички други са безусловно празни, въпреки че са в центъра, в случай че влезе да си купи писалка хубаво, само че не четат! Имаме в последно време първокласни книги от международната класика. Излязоха “Държавата ” на Платон, басните на Езоп, съчиненията на Волтер. Стоят по книжарниците и мисля, че единствено аз ги закупувам и приятелите ми.

- Какво обичате да четете и като бяхте млад в първите години какво Ви въодушевяваше? Имате 8 сборника.

- Мен ме интересува всичко. Макар да съм бил дребен аз съм изчел Дикенс, Достоевски, несъмнено! Любимият ми публицист по това време е бил безусловно Марк Твен и до ден сегашен си остава за мен един от най- огромните, един от титаните. Стайнбек споделя: “Приключенията на Хъкълбери Фин ” - това е книгата на Америка. И аз се зарадвах, че съм мислил по този метод.

- Кои съгласно Вас създатели или книга всеки човек би трябвало да е прочел, или най-малко всеки българин в живота си?

- Това е неприятното, че като превеждат, да вземем за пример създатели безсмъртни- от древногръцки създатели, от римляните, те ги осакатяват непременно. Издадат да вземем за пример Валерий Максим- огромен прозаик римски, както и другите книги формирани от глави, фрагменти и най- безобразно ги отрязват и това е събитие, не е образец, а е за горе- долу всичките. Книгата “Животът на философите “ на Диоген Лаертски е много обемна. Сега като видиш какво опустошаване, какви провали са нанесени на тази книга и излиза една трета от същинското й наличие. Вътре има 1500 стиха, а стиховете са махнати напълно. Такова нещо не знам аз!

- Какво е посланието Ви към младите създатели и какво е най- значимото, което един млад създател би трябвало да има?

- За младите създатели, тези които са надарени, те нямат потребност от обръщение. Те сами ще си намерят безпогрешно този път, който аз не мога да им посоча. Много по- правилно ще го намерят, само че най-малко да се научи всеки да бъде почтен човек, да уважа красивото при другия стихотворец, който стои до него.

zdravko popow Книжарниците са празни, акцентира писателят

Снимка от Михайл Михайлов
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР