Здравейте, приятели! Както знаете, общоприето е, че умствените способности на

...
Здравейте, приятели! Както знаете, общоприето е, че умствените способности на
Коментари Харесай

Ако хората използват мозъка си на 100%



Здравейте, другари! Както знаете, общоприето е, че умствените качества на индивида са лимитирани до потребление единствено на 10 % от мозъка, само че по този начин ли е в действителност? Какво в случай че мозъкът работи на рамките на своите благоприятни условия, задействайки целият си капацитет на 100%. Преди да стартира видеоклипа желая да споделя с вас, че видеоклипа е напълно с информативна цел и в случай че видеоклипът ви хареса не забравяйте да го харесате, мненията и споделите в обществените мрежи.

1. Използване на мозъка

В доста фантастични творби се повдига тематиката за повишение на успеваемостта на работата на мозъка, тематиката придобива все по-голяма известност заради мнението, съгласно което човек в всекидневието си употребява единствено една десета от този орган, това е резултат на всеобща илюзия, което съществува от десетилетия и беше опровергана преди няколко години. Въпреки това, вярата в това, че човек употребява единствено 10 % от мозъка си към момента е известна измежду огромен брой хора, постоянно тази теза се употребява като опрощение за оправдаване на личните си неуспехи. От къде е пристигнал този мит и по какъв начин е бил опроверган най-после и какъв брой % от мозъка си в действителност употребява един човек? Нека да стартираме следствието.

2. Митът 10%

Има няколко теории по отношение на появяването на този мит, само че най-популярен е цитатът взет от предговора на книгата на известният психолог,,Дейл Карнеги “  - Как да печелим другари и да влияем на хората през 1936 година, цитатът му гласи:,,Хората употребяват единствено 10% от своите умствени качества “

Сем Ван, невролог от Пристонският университет твърди, че цифрата 10 не е била определена инцидентно, такава спогодба е била нужна с цел да стимулира читателите за самоусъвършенстване, което щяло да им разреши да разпрострат цялостния капацитет на мозъка, само че както сами се досещате, изказванието се е приело безусловно.

Според друга доктрина митът се е появил при раждането на неврологията по време на първите проучвания на органа. Пионерите на науката са били сюрпризирани от броя на частите на мозъчната кора и са разкрили, че увреждането на обособените елементи не предизвиква проблеми на тялото. От това е зародила хипотезата, че по-голямата част от този орган не прави нищо, откривателите признават, че фактът, който самичък по себе си е погрешен е бил килнат от пресата и в тази форма е изминал в обществото, трансформирайки се градска легенда.

Експертите също считат, че произходът на мита може да бъде повлиян от проучването на ускореното развиване на Уиндеркинд, прелестен образец за това е детето знамение Уилям Озирис, американският психолог Уилям Джеймс, който е провеждал научни работи през 1890 година е декларирал, че хората не употребяват цялостният си мисловен капацитет, тук, както и в обстановката с Карнеги, това е означавало тласкане на хората да разгънат целият си капацитет, а не към техните ограничавания.

Обаче, концепцията за първичните ограничавания на умствените качества на човек се е оказала много правдоподобна с цел да може целият свят да повярва в нея, даже в този момент мозъкът е надалеч от проучването на всички характерности на действието, само че както всяка догадка, такова съмнение е трябвало да бъде проучено и тествано, и учените не можеха да останат настрани. 

3. Опровержение

Професорът по логика на психиката от Канада – Бари Бирштейн, в книга си,,Митове за мозъка “ формулира опровергаване на мита за десетте %, съгласно него, мозъкът употребява към 20 % от силата на цялото тяло, което съставлява единствено два % отс неговата маса, надлежно, в случай че беше забъркана единствено дребна част от органа, това нямаше да изисква толкоз огромен запас.

Психологът също по този начин се базира на проучването на мозъчната активност по време на сън, даже в положение на сън, в него непрестанно протичат химически процеси.

Разделянето на органите по секции или отдели става съгласно функционалностите които извършват, дълготрайни изследвания демонстрират цялостната липса на части, които по никакъв метод не са били задействани, надлежно макар всички предубеждения, мозъкът действа на 100%, тази концепция се поддържа и от Барбара Сахакян – психолог по невропсихология в Кембридж.

Според нея всички елементи на мозъка са еднообразно дейни, и се употребяват непрекъснато, само че не постоянно на цялостна мощ. Частите на мозъка са виновни за доста функционалности на тялото, които нямат нищо общо с умствените качества, само че въздействат директно на човешката физиология, също така учените си признават, че в случай че една от частите на органа се повреди вследствие на заболяване или нарушаване, тогава интензивността няма да се промени.

Причинените вреди ще бъдат обезщетени за сметка на разширение на специализацията на други лобове на мозъка, които ще поемат функционалностите изпълнявани преди от мъртвата зона, това се удостоверява от обстоятелството, че невроните които не са заети и не вземат участие в работата на органа, умират задоволително бързо.

Оказва се, че в случай че 90 % от мозъка в действителност е мъртво тегло, то при отварянето на черепа на всеки възрастен човек, бихме забелязали доста мъртви зони, също така еволюционните процеси са склонни да се избавят от тела на неизползваните органи.

Следвайки сходна логичност на потребления размер на мозъка, след няколко генерации човечеството просто би изчезнало, оставяйки единствено дребна част след себе си, само че както можем да видим в този момент, това не се случило, по подигравка на ориста, неправилното пояснение на изказванието на първите ранни невролози и психолози за капацитета на неограничеността на човешките  благоприятни условия, заради мита за техните граници, само че даже като се вземе поради фактът, че мозъкът употребява 100 %, съгласно учените към момента си коства да се развиват умствените качества и в този момент ще ви кажа по какъв начин да го извършите.

4. Как да подобрите работата на мозъка?

Множество проучвания на нервната система са формирали правила, които могат оптимално дейно да употребява мозъка ни, преди всичко би трябвало да спите задоволително – здрав, пълностоен сън.

Продуктите на химическата интензивност се отстраняват от мозъка, което води до липса на сън по време на бодрост, това може да докара до формиране на нездравословни протеини, които предизвикат заболяването на Алцхаймер и други болести.
За пълноценното действие на мозъка учените поучават също да се занимаваме със спорт, защото при физическо натоварване, този орган се развива доста по-добре, също по този начин е належащо да се тренира мисленето и да се отстранен отрицателните мисли.

Проучване на Националният институт по опазване на здравето откри, че позитивните мисли имат успокоителен резултат върху мозъка, до момента в който негативните мисли предизвикат тревога и незаинтересованост.

Съвременното осведомително пространство постанова на човек постоянно да разпръсква личното си внимание, с цел да употребява дейно мозъка си, хората би трябвало да си подобрят концентрацията развивайки способността да вършат едно нещо за дълъг интервал от време, без да ревизират обществените мрежи, да четат отрицателни вести, всичко това би имало позитивен резултат върху продуктивността.

Обучението на осъзнатост доста ще разшири количеството употребявана информация, като в същото време акцентира единствено главните елементи, спазването на тези правила няма да изисква доста старания, заради тази причина можете да отидете и по-далеч и да употребявате научни способи, които ще усилят функционалността на мозъка.

Ето за какво мисленето, сходно на тялото, паметта и вниманието се нуждаят от непрекъснато рационализиране, ефикасен мозък, надеждна памет, способността за внимание и централизация ви разрешава да отделите скъпа информация от ненужните неща и да се концентрирайте върху главното.

5. Програмиране

Пространствената памет е извънредно мощен механизъм на мозъчна активност. Човек може да запомни место нахождението на доста обичани кафенетата в един град, без даже да запомни техните адреси. Същото е и с местоположението на предметите от бита, когато човек не мисли къде да търси най-различни неща.

Науката твърди, че тази функционалност на мозъка може да се употребява за запомняне на дълги описи, много е мъчно да се запомни огромен лист с информация и това ще помогне за моделирането на пространството, построено върху асоциации.

Тази техника също употребява въображението, защото всички обекти от листата би трябвало да бъдат показани под формата на асоциативен ред, първоначално ще наподобява като загуба на време, само че да се научите да употребявате пространственото мислене вие ще можете да запомняте по-голямо количество информация без никакви усложнения.

В нашата ера, епохата на смарт телефоните, мигновеното изпращане на известие, облачни услуги, ръкописът се употребява рядко и е изцяло на вятъра, тъй като запиването на всякаква информация с химикал на хартия, провокира мощен скок в активността на нервната система.

Движението на ръцете по време на писане включва и двигателната памет, която работи не по-малко дейно от пространственото мислене, от време на време е мъчно за елементарният човек да се оправи с страстите, тази характерност е обвързвана с невисок знак за самоконтрол, неспособност да се изключи несъразмерната емоционалност, може да навреди на всекидневието, само че човешкият мозък знае по какъв начин да противодейства на това.

По време на проучването на темперамента, прекомерно избухливите и нервите хора са били помолени да употребяват недоминиращата ръка, когато извършват дребни домашен процеси, да вземем за пример, отваряне на врата, наливане на кафе и други неща, с други думи, прекомерно прочувствените десничари e трябвало да употребяват лявата си ръка, както демонстрират резултатите от изследването, правейки елементарни неща по нехарактерен за тях метод, хората са се научили да се управляват по-добре. Смяната на преобладаващата ръка включва изцяло разнообразни мозъчни процеси, в сравнение с при осъществяване на задания в нормалният формат.

6. Заключение

Въпреки десетилетия развиване на неврологията и логиката на психиката, човечеството към момента не осъзнало всички благоприятни условия на мозъка, само че в този момент, когато няма подозрение, че този орган работи на 100 %, границата на качествата на човек няма ограничавания.

Мозъкът може и би трябвало да се развива, да научава нещо ново, да придобива нови умения и това ще има позитивен резултат върху всички аспекти на всекидневието, каквото и да вършиме.

 
--> --> --> -->
КоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди Напиши коментарИме:Коментар:
Последни вести

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР