Здравето на всеки човек е изцяло в неговите ръце. Ако

...
Здравето на всеки човек е изцяло в неговите ръце. Ако
Коментари Харесай

Здравен шеф алармира: Ракът на дебелото черво изпраща сигнали 2 години по-рано!

Здравето на всеки човек е напълно в неговите ръце. Ако ние не се грижим за себе си, за заобикалящите ни близки и родственици, а одобряваме, че това би трябвало да вършат лекарите, няма да сме здрави, предизвестява доктор Костадин Зарков, шеф на Първа хирургия в столичната Пета градска многопрофилна болница.
Ако мислим за себе си, би трябвало да изберем подобен метод на живот и държание, че да се усещаме добре, а при проблем незабавно да потърсим експерт.

И това е забавно: Д-р Дарина Ангелова: Ракът е победим с растителна храна!

Ако някой бъде застигнат от хирургическо заболяване, елементарно намира лекар, пациентът бива насочван, избира и попада в лечебно заведение. Въпросът е какво да вършим, когато към момента няма проблем или той не се е развил в цялостна мощ.
Съществуват така наречен дребни признаци за иден рисков развой в организма. Ако им се обърне внимание още в самото начало, тогава и лекуването ще бъде по-успешно. Страшната болест рак стартира тъкмо по този метод - с дребни признаци. Има и нещастни случаи, когато той се появява бързо и внезапно, само че те са по-скоро изключение. А в случай че човек, на който му е бил открит карцином, се замисли какво му се е случвало година-година и половина до две по-рано, ще открие, че е имал характерни признаци. На които не е обърнал внимание. На това ще се спрем и ние при рака на дебелото черво, който всяка година застига от ден на ден българи.

Промени във физиологичните изхождания на индивида като по-чести позиви да се отиде до тоалетна, неудовлетворителност, по-осезателно газообразуване, без да е изменен методът на хранене, са признаците месеци преди да се развие заболяването. Друг сигнал е отпадналостта или лесна уморяемост, които не са били присъщи за общото положение на пациента. А щом се стигне до патологични изхождания като тези с съществуване на кръв и слуз, до отичане на корема или неспособност да се изхвърли модифицираната храна от организма, е несъмнено, че индивидът се нуждае от лекарска помощ, само че болестта е в напреднал етап.

За страдание за българите с рак на дебелото черво е особено, че не обръщат внимание навръх описаните дребни признаци. Когато се срещаме и водим диалог, те описват по какъв начин в действителност недоволствата са почнали преди година-година и половина, само че поради динамичността на живота не са им отдали внимание. Само че цената, която след това заплащат, е доста висока. Подобно държание не е целесъобразно при дейното население (защото има доста възрастни и самотни хора, които просто няма кой да заведе до болницата). А по-младите претендират, че са осведомени с заплахите на болесттите, че имат достъп до информация, още повече в случай че живеят и в региони с добре построена здравна помощ. Тези българи сами би трябвало да търсят лекаря

а не да чакат фамилният лекар да откри болестта и да споделят: " Ама аз бях при джипито, той не ми даде ваучър ". Става дума за вашето здраве, талонът е хартия. Толкова доста лечебни заведения има в огромните градове, по този начин са струпани на по няколко метра, че който и да влезе в лечебните заведения, на никого няма да му бъде отхвърлен профилактичен обзор. И без ваучър. Въпросът е единствено да се отиде до кабинетите.

Златният стандарт в Европа и Съединени американски щати за скринингово проучване на рака на дебелото черво планува осъществяване на фиброколоноскопия. При хората над 50-годишна възраст тя би трябвало да се прави веднъж на 5 година Това важи и за пациентите, които нямат никакви недоволства. Различните асоциации на гастроентеролозите и хирурзите по света регистрират спад на смъртността от рак на дебелото черво, в случай че фиброколоноскопията се прави над 50 година Да, заболеваемостта не понижава, само че пък когато заболяването се открие рано, то лекуването е сполучливо.

Човек, който в фамилията си има болен с рак на дебелото черво, той пък наложително би трябвало да се подложи на проучването, като стигне въпросната възраст. Често хората ме питат би трябвало ли и на 30-40 година също да се изследват, в случай че нямат никакви признаци. Отговорът е - не. За да се извърши проучването, първо би трябвало да отидете при персоналния доктор. Той към този момент ще ви препрати към хирург или експерт, който ще направи фиброколоноскопията. Дори и без ваучър, тъй като лечебните заведения зависят от притока на пациенти...

Много значимо е хората най-накрая да схванат, че незабавно би трябвало да отидат на доктор, в случай че имат кървене при изхождане или поради развила се хемороидална болест. Тогава би трябвало да се откри време и метод за фиброколоноскопията. Така ще се открие какво е предизвикало съпътстващата патология и по какъв начин да бъде отговорено с лекуване.
Кои са " прицелните " групи за рака на дебелото черво? В последните 10-20 година честотата на болестта доста се увеличи. То еднообразно поваля мъжете и дамите

най-засегнати са хората над 60-70 година За страдание обаче се виждат заболели и под 50 година Причините са едни и същи от много време: наследствена предразположеност, стрес, затънал метод на живот, съществуване на рискови съставки в питателните артикули, на радиационни предавания в околната среда. Лечението на тумора на дебелото черво главно е оперативно. Когато той е в началните етапи, е изцяло реализуем. А в по-напредналите, отново е лечим посредством хирургия, химио- и лъчетерапия и може да се подсигурява възстановяване на живота. Най-важното е пациентът рано да пристигна при нас, хирурзите, което обаче куца в системата. Все още оперираме напреднали тумори. От една страна, поради небрежност на пациента, само че и поради пропуски в бранша като несвоевременно обгръщане на уязвимите групи. А повода за това е, че нещо във веригата доктор - пациент се е скъсало. Друго пояснение е, в случай че сътрудник ненавреме е пратил болния на проучване или диагнозата не е сложена вярно, поради неправилно интерпретиране на някои признаци.

Избягайте тлъсто и люто

Богатите на мазнини и тлъстини храни, шарените меса, пикантните ястия и тези, които предизвикват запек или мъчно изхождане, са рискови за дебелото черво. А удобно влияние му оказват всички артикули, които водят до обикновено действие на стомашно-чревния тракт като плодовете, зеленчуците и киселото мляко, споделиха експерти. Рисков фактор за рак на дебелото черво е алкохолът, затлъстяването, диабетът, жлъчно-каменната болест (тя постоянно се съчетава с тумора на дебелото черво). Хемороидите не са причина за този тип карцином, те са обособена болест.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР