Здравето на хората при социализма бе важно, защото трябваше някой

...
Здравето на хората при социализма бе важно, защото трябваше някой
Коментари Харесай

Защо при соца бяхме здрави и не ни беше страх от вируси

Здравето на хората при социализма бе значимо, тъй като трябваше някой да работи в заводите. Ако човек е болен, ще създава по-малко и ще му се заплащат болнични, т. е. ще се натрупат загуби. Затова задачата на опазването на здравето тогава беше хората да боледуват по-малко, с цел да са по-здрави и по този начин да се вършат по-малко разноски за тях, да има пари за главната цел – успеха над капитализма. Затова бяхме задължени да вървим на профилактични прегледи, не проформа като в този момент. Имаше учебни лекари и зъболекари, пътуващи флуорографи, работен лечебни заведения, санаториуми, почивни станции и т. н. и всичко, с цел да се предотврати болестта.

В храненето, което е основата на здравето, имаше БДС за храните, а в столовете имаше постен и рибен ден. За знанията от онази ера това беше верен хранителен режим.

Вируси, заболявания по времето на социализма бяха известни единствено на възрастните. За съпоставяне сегашните деца знаят всичко за ковид и други рискови заболявания.

При социализма страната се грижеше за здравето на децата още от детската градина. Сеансите с кварцовата лампа бяха наложителни през студените сезони. Облъчването с нея беше под формата на игра, а миризмата – странна и незабравима. Обяснението беше, че това е нещо като изкуствено слънце, с цел да си набираме витамин D през зимата срещу рахит, бактерии и вируси. Беше ни забавно, а и всички искахме да носим такива защитни очила. Понякога очилата не доближиха и част от децата трябваше да стоим пред кварцовата лампа със затворени очи. Едва ли не се карахме за тези очила.
Облъчването продължаваше и в началните училищен години. Редяхме се в коридора пред стаята до лекарския кабинет, изчаквайки реда си за няколко минутки пред кварцовата лампа. И по този начин всяка година досега на имунизация.
Ваксини на децата се поставяха в класните стаи. Идваха сестрите с поднос спринцовки, памук и шишенце алкохол. Навивахме ръкавите и изчаквахме реда си пред черната дъска. Имахме и групови визити при ортодонт. Там беше ужасно.
Времето през зимата минаваше в игри и занимания. Играехме по през целия ден на открито. Ходехме на пързалки с шейни и найлони. Прибирахме се единствено да хапнем и да сменим мокрите облекла и отново излизахме. И по този начин цяла зима. И сякаш заболели деца нямаше.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР