Зайците са едни от най-сладките животинки, които можете да си

...
Зайците са едни от най-сладките животинки, които можете да си
Коментари Харесай

Очни болести при зайците

Зайците са едни от най-сладките животинки, които можете да си отглеждате у дома, само че за злощастие са и едни от най-податливите на разнообразни типове болести. Наред с други, очните болести при зайците могат да причинят огромни вреди на здравето и в случай че не се лекуват в точния момент, тези заешки заболявания могат да доведат даже до гибел.

Очните възпаления нормално са от инфекционен темперамент, породени от вируси или бактерии. Най-често срещаните типове инфектиране са конюктивит, кератит, увеит или гнойно инфектиране.

Нека разгледаме заболяванията на очите по зайците.

1. Конюнктивит при зайците

Конюктивитът е възпалително заболяване на лигавицата на окото. Може да бъде породено от прахуляк, алергични реакции, инфекции или микро контузии. Изразява се в зачервяване на очите и набъбване на клепачите. Ако не сте хванали болестта конюнктивит при зайците в точния момент, след няколко дни ще забележите бяла или жълтеникава кора върху клепачите, които в следствие ще се слепят изцяло.

 Болести на очите при зайците

Лечението на конюнктивита при зайците зависи от повода за болестта. Ако е от алергия, се предписват антихистамини или противовъзпалителни капки. При други неинфекциозни аргументи - промивки с разтвор на калиев перманганат или борна киселина. Бактериалният конюктивит се третира с антибиотични капки.

2. Кератит при зайците

Кератитът е инфектиране на външната обвивка на окото. Той може да се дължи на механично раздразнение на очите (травма от корав предмет, прахуляк, дървени стърготини, контузия), излагане на химикали (амонячни газове, киселини) или изгаряне. Често срещано е при кератита да има гной или серозен секрет от окото. Ако кератитът се е получил от утежняване на конюнктивит се получава оток на клепачите. За лечението на заболяването кератит при зайците се употребяват нормално очни капки и мехлеми, а в някои случаи и антибиотици.

Кератитът е по-сериозен от конюктивита, по тази причина изисква по-сериозно лекуване. Възпалението на роговицата постоянно може да завърши с образуването на катаракт в окото и слепота.

3. Увеит

Възпалението на увеята (средната, пигментирана обвивка на окото) при зайците се назовава увеит. Причини за такова инфектиране могат да бъдат инфекции или контузия. Увеитът се среща по-често при млади зайци. Първите признаци могат да бъдат сълзене, бяло леке ​​на роговицата, стесняване на зеницата. Очите стават червени и подути, лигавицата в началото се навлажнява и по-късно изсъхва. Увеитът се лекува с антибиотици, противовъзпалителни медикаменти, в това число стероиди.

 Зайци

4. Гнойно инфектиране

Гнойното възпаление(Dacryocystitis) е една от най-страшните заболявания на очите при зайците. То може да се образува от влошен конюнктивит или други възпалителни болести на очите, както и при елементарна простуда или зъбни проблеми при зайците.

Обикновено се лекува с капки за очи, терапия с антибиотици, нестероидни противовъзпалителни или хормонални медикаменти. Мехлем не се предлага, защото може да блокира още повече слъзните канали.

Това бяха измежду най-честите очни болести по зайците. Разбира се, може да се появи и нещо друго. Затова полагайте нужните грижи за заека си. И постоянно го наблюдавайте. Ако забележите неправда, консултирайте се с ветеринар. Ветеринарната помощ не е по-малко значимо от вярното хранене на заека.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР