Зайците имат чувствителни черва. Ето защо е важно те да

...
Зайците имат чувствителни черва. Ето защо е важно те да
Коментари Харесай

Какво не трябва да ядат зайците?

Зайците имат чувствителни вътрешности. Ето за какво е значимо те да се хранят уравновесено и добре. Но какво в действителност могат да ядат и какво изрично не би трябвало да ядат?

Забранени храни за зайци

Когато зайците ядат храна, която не им е позволена, могат да си навлекат доста проблеми. Болките в корема и диарията са постоянно срещани проблеми и нормално се дължат на погрешно хранене на заека. Можете значително да предотвратите това, като не храните вашите зайци със следните типове храни.

Забранени зеленчуци за зайци

Може да не мислите по този начин, само че не всички зеленчуци са потребни за вашите зайци. Например, зайците не би трябвало да ядат:

- чесън;

- ревен;

- боб;

- люти чушки

- грах

- кълнове;

- картофи;

- див лук;

- праз;

- лук.

 Какво не би трябвало да ядат зайците?

Тези зеленчуци не могат да се усвоят вярно и предизвикват газове в червата. Това формиране на газ предизвиква доста болежка на мини зайчетата. Също по този начин имайте поради, че постоянно би трябвало да внимавате, когато давате маруля и зеле на заека, без значение дали са в този лист или не. Много зайци са много чувствителни към това и бързо развиват диария или газове. Давайте ги умерено и в композиция с безвредни зеленчуци за зайците, с цел да предотвратите оптимално досадните недоволства. Докато изпражненията на вашия заек не престават да наподобяват добре, можете да продължите да давате дадените зеленчуци.

Забранени плодове за зайци

Зайците изрично не би трябвало да ядат плодове, които съдържат твърда костилка (костилкови плодове). Плодовете, както и клоните и костилката са отровни. Такъв е казусът с:

- кайсии;

- праскови;

- маслини;

- сливи;

- авокадо;

- орехи;

- фурми;

- манго.

Особено костилката на костилковите плодове е доста отровна за зайците. Тя съдържа веществото цианид, поради което вашият заек получава малко или никакъв О2, постоянно с съдбовни последствия. Ето за какво е по-добре да държите плодовете с костилки, даже и да са дребни, надалеч от вашия заек.

Зайците постоянно намират плодовете за доста вкусни, само че те в действителност остават нещо, което би трябвало да се дава умерено. Много плодове имат негативно въздействие върху храносмилането на зайците. Затова го давайте единствено на дребни порции и сигурно не всеки ден.

Градински зеленчуци

 Какво не би трябвало да ядат зайците?

Разхождали ли сте зайците си на открито? Тогава също е добре да знаете кои елементи от растенията в градината са отровни и по тази причина зайците несъмнено не би трябвало да ги ядат. Това се отнася основно за растенията от тези типове:

- чушки;

- домати;

- картофи;

- патладжани.

Така че внимавайте, в случай че имате зеленчукова градина. Последствията могат да бъдат смъртоносни. Цветята, иглолистните дървета и билките също могат да бъдат доста рискови за зайците. Винаги се консултирайте с ветеринарен доктор или експерт, който работи със зайци.

Разпознаване на коремна болежка

Като яде нездравословни храни, заекът може бързо да получи стомашни болки. Зайците просто не могат да приказват, с цел да го покажат. Ето за какво е значимо постоянно да обръщате внимание на следните признаци. Това може да значи, че вашият пух изпитва болки в корема:

- Не желае да яде повече;

- Липса на изпражнения;

- Заоблен стомах, който не можете да докоснете;

- Седи оттеглен в ъгъла;

- Неспокойни позиции;

- Странен тон от корема;

- Скърцане със зъби, трептене и учестено дишане.

Разбира се, всеки заек си остава специфичен и единият може да реагира по-бурно на нещо от другия. Във всеки случай, постоянно се консултирайте с ветеринар, в случай че вашият заек има стомашни проблеми като запек, газове или диария при заека.

3 съвета за хранене на зайци

 Какво не би трябвало да ядат зайците?

По-долу можете да прочетете още 3 съвета, които да имате поради, когато отглеждате и се грижите за зайци.

Съвет 1

Не давайте на вашия заек прекалено много храни със захари, като плодове и самун. Зайците харесват това, само че такива храни ги вършат дебели и е неприятно за стомашно-чревния им тракт. Можете, само че умерено.

Съвет 2

Уверете се, че зайко има задоволително сено. Сеното обезпечава положително храносмилане. Множеството дъвкателни придвижвания обезпечават и поддържането на здрави зъби на заека.

Съвет 3

Внимавайте с човешките храни. Те съдържат доста сол и могат да причинят проблеми с бъбреците и пикочния мехур на мини зайчето.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР