Заявяваната като приоритет на няколко правителства либерализация на електроенергийния пазар,

...
Заявяваната като приоритет на няколко правителства либерализация на електроенергийния пазар,
Коментари Харесай

Свободният енергиен пазар остава имагинерна цел

Заявяваната като приоритет на няколко държавни управления либерализация на електроенергийния пазар, която неведнъж се отсрочва във времето, остава имагинерна цел и за твърди периоди все още не може да се приказва. Освобождаването на търговията с ток ще е придружено от тежки договаряния сред НЕК и производителите на сила с дълготрайни контракти за преоформянето на сегашните им договори с преференциални цени. Предстои комплицирана оценка на финансовия запас, нужен за енергийни помощи за уязвимите консуматори, както и усилване на контрола върху борсовата търговия с ток, където се оказва, че са вероятни операции, само че няма очакван механизъм за техния надзор и наказания за нарушителите.

Това стана ясно по време на полемика за идните законови промени в електроенергийния бранш, проведена от сп. " Ютилитис " в сряда. В нея участваха зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, шефът на енергийния регулатор Иван Иванов, зам.-председателят на енергийната парламентарна комисия Валентин Николов, както и представителите на най-големите енергийни компании в страната.

Преди средата на 2018 година едва ли нещо ще се случи

Самите законови промени обаче по този начин и не станаха ясни, като се разбра, че най-малко доникъде на 2018 година те няма да са факт.

От думите на Иван Иванов се разбра, че към момента моделът на либерализация на електроенергийния пазар се съгласува с Европейската комисия, а Валентин Николов изясни, че бъдещите законови ремонти, внедряващи предпочетения метод за освобождение на търговията с ток, би трябвало да следват бъдещата енергийна тактика на България. Концепция за такава с небосвод на политиките в нея до 2050 година се изготвя от екип на Българска академия на науките, ката енергийният министър Теменужка Петкова изясни, че се чака да е подготвена тази есен. След това предложенията ще бъдат съгласувани с обществеността и всички политически показани партии и чак тогава да се готвят поправките в Закона за енергетиката, които да регламентират разпоредбите и периодите за либерализацияна на енергийния пазар, която не се е случила само у нас от целия Евросъюз.

" Поне пет-шест месеца ще отнеме гласуването на законовите ремонти в Народното събрание ", сподели Валентин Николов.

Сложни договаряния за наместване на държавна помощ

Жечо Станков разгласи, че има пътна карта за освобождението на пазара, която обаче ще стартира да се ползва след утвърждение на Еврокомисията. С финансовото министерство още се правели планове за помощта, която ще дава на уязвимите клиенти, сподели зам.-министърът, а Валентин Николов изясни пред публицисти, че нещата не били толкоз елементарни, защото за освобождението на цените на тока би трябвало да се предоговорят дълготрайните договори за изкупуване на ток от двете така наречен американски въглищни централи в " Марица Изток ", с когенерациите и с производителите на сила от възобновими източници. Специално за контрактите с фирмите " Ей И Ес " и " КонтурГлобал " нещата се усложнявали от това, че Европейската комисия е открила, че те са получили непозволена държавна помощ, чийто размер в този момент се изчислявал, и тя би трябвало да се приспадне от цените на двете американски централи при предоговаряне на контрактите.

Директорът на " Ей И Ес " Иван Цанков обаче напомни, че освен тяхната компания, а целият енергиен бранш, има капиталови планове, които са подвластни от банково финансиране и пазарните участници би трябвало да имат цялостна изясненост по какъв начин ще бъдат обезщетени сегашните им контракти за изкупуване на тока им от държавната " Национална електрическа компания " (НЕК). Цанков сподели още, че бизнесът е доста обезпокоен от това, че по отношение на либерализацията на пазара продължава да липсва по-подробна информация, а от години се разискват единствено общите насоки. Той въпреки всичко разяснява, че забавеното освобождение на пазара има и позитивна страна, а тя е избягването на грешките, позволени от други страни в хода на либерализацията на техните пазари.

В отговор Жечо Станков осведоми, че точно за отбягване на метода проба-греша и на смяна на разпоредбите и законите в придвижване, които дестабилизират бранша, ведомството му е поискало от прилежащите страни лист с техните неточности при либерализацията.

Предпоследният проект е за напълно свободни цени от 2021 година

Последните планове на държавното управление по отношение на освобождението на търговията с ток, които обаче подлежат на доуточняване, а евентуално и на смяна на заложените в тях периоди, показа ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов.

Според регулатора със законово регламентиране би трябвало до края на 2018 година да бъдат изкарани на свободния пазар всички икономически консуматори, а през 2021 година това да се случи и с всички битови. Валентин Николов обаче призна, че тези периоди може и да не се спазят, разяснявайки, че премахването на определяните от КЕВР цени на тока ще докара до повишаване на цените на електрическата енергия, което е тежка политическа цена.

В момента едвам 5.4 на 100 от електрическата енергия се търгува на борсата за ток, която е единственото транспарантно място за търговия. Там по условие на Еврокомисията са длъжни да продават избрани количества ток държавните сдружения АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " и НЕК. Част от търговията на борсата е с препродавани количества електрическа енергия. Трите държавни производителя на ток имат и лични платформи за търговия, а огромна част от размерите се договарят по неразбираеми правила.

Безнаказани борсови измами

Оказва се обаче, че и на борсата за ток са вероятни операции и контракти под масата. Иван Иванов разгласи, че са засечени такива транзакции, само че но за жалост откритите извършители не могат да бъдат глобени, тъй като просто не са планувани законодателно санкции за това, а и самата КЕВР няма пълномощия да проверява такива измами. Затова Иванов изиска регулаторът да получи контролни пълномощия върху борсовата търговия с так, защото Комисията за финансов контрол нямала сходен потенциал. Така регулаторът ще може да проверява измами, както и да постанова тежки наказания, в случай че такива се плануват в нормативната уредба. Иванов даде образци с тежки санкции за контрактувани авансово борсови покупко-продажби и корист с вътрешна информация в други европейски страни. Сред тях са затвор до 2 или до 5 години, санкции в размер до 10 % от оборота на уличения в нарушавания борсов състезател, както и чисто финансови солени санкции.

Засега проектите на ръководещите остават като към този момент обявяваните с дребни корекции и неизясненост по кое време въпреки всичко ще се случат. Намеренията са на борсата за ток да бъдат длъжни да продават електрическата енергия си всички производители с график за поетапното им излизане на свободния пазар. Първи би трябвало да са двете американски централи, следвани от когенерациите, след това идва редът на възобновимите централи с мощ над 5 МВ и най-после ще са дребните слънчеви, вятърни и на биомаса централи, които ще играет дружно в обединени мощности, изясни Иван Иванов. За да излязат на борсата обаче, би трябвало да се преобразуват сегашните им договори в контракти за разлика за покриването на преференциалните им цени. Първоначалните проекти бяха разликите в постигнатите на борсата цени и контрактуваните преференциални да се покриват от фонда за сигурност на електроенергийната система, който се цялостни с 5-процентите отчисления от приходите на производителите на ток и преносните газов и електро оператори, както и с доходи от парникова търговия. Преценено било обаче, че това отваря врата за измами и стартиране на тока от тези производители на прекомерно ниски цени на борсата, с цел да могат да се получават по-високи обезщетения. Това би взривило фонда за енергийна сигурност, уточни Иван Иванов. Затова било решено регулаторът да дефинира референтна цена на тока на база на реализирани в предходни интервали цени освен на българската, само че и на районните тържища за тока и към този момент от тази стойност да се доплащат разликите до преференциалните цени на електроцентралите.

Търговците на ток не желаят всичката сила да е на борсата

Според регулаторният началник изкарването на цялата електрическа енергия на борсата ще направи пазара ликвиден, само че представителят на Асоциацията на търговците на ток Мартин Георгиев счита, че би трябвало да се резервира опцията за свободно договаряне на количества ток сред производители и снабдители. Тезата му обаче бе оспорена от Иванов, от Станков и от шефа на борсата за ток Константин Константинов. Тримата считат, че борсата към този момент предлага разнообразни благоприятни условия за договаряне на артикули и в въвеждането на търговия с ток в границите на същия ден, ще се покрие цялостният набор от услуги. От думите на Константинов обаче стана ясно, че въвеждането на този пазарен сегмент също се забавя. Тестовият му интервал бе очакван за тази есен, само че в този момент той разгласи, че това ще стартира от януари 2018 година

Иван Иванов предложи извеждането на битовите консуматори на свободния пазар да бъде придружено от въвеждането на обществена платформа за съпоставяне на цената на чистата електрическа енергия и всички съпътстващи я такси и цени за достъп, транспорт и систематизиране, с цел да може хората да вършат по-прецизен избор на снабдител. Към момента едвам 0.02 на 100 от семействата у нас са сменили териториалния си снабдител на ток с различен, сочи статистиката на КЕВР.

По-ниски цени на тока за уязвимите клиенти

Сериозна тематика на полемиката станаха така наречен уязвими клиенти, измежду които са обществено слабите, болните и възрастинте хора. Иванов изнесе статистика, съгласно която за най-бедните 20 % клиенти в страната разноските за ток съставляват 17 на 100 от приходите им. Правителството се е спряло на вид енергийни помощи да се дават на възрастните хора над 70 години, които живеят сами с пенсия под линията на бедност; на хората с 90 поцента неработоспособност и такива нуждаещи се от помощна здравна инсталация, както и обществено слабите. За тях се планува да получават ток на цена с 30 на 100 по-ниска от тази за останалите консуматори и за месечно ползване от 100 кВтч, в случай че са с централно парно, и 150 кВтч, в случай че им би трябвало бойлер за топла вода. Те също по този начин ще имат право на помощи за саниране на домовете им.

Срещу по-ниските цени за уязвимите клиенти обаче се разгласи Калина Трифонова от " ЕВН България ", която още веднъж показа позицията на компанията й, че подпомагането на уязвимите клиенти не би трябвало да става през цените, което е мъчно за администриране, а със обществени помощи.

Председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители Константин Стаменов пък прикани ръководещите да са по-гъвкави и да приложат по едно и също време модела за контракти за разлика и даването на тласъци за преход на свободния пазара и след разбор на постигнатия резултат да се вземе крайното решение за модела на либерализацията на пазара.

" Час по-скоро обаче би трябвало да спрем да се мотаем с освобождението на пазара ", прикани Стаменов.

Засега обаче вероятностите за прогрес в тази посока са едвам след средата на 2018 година Ако има в допълнение закъснение, периодите за цялостната либерализация може отидат и оттатък 2022 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР