Заявленията – декларации за отпускане на еднократната помощ за ученици,

...
Заявленията – декларации за отпускане на еднократната помощ за ученици,
Коментари Харесай

Помощта за първолаци - едва 250 лева

Заявленията – заявления за разпределяне на еднократната помощ за възпитаници, записани в първи клас за образователната 2019/2020 година се одобряват до 15 октомври в дирекциите за обществено подкрепяне в страната. Това напомнят от Агенцията за обществено подкрепяне. Помощта е в размер на 250 лв., а заявките се одобряват след записване на детето в първи клас, само че не по-късно от 15 октомври на настоящата образователна година.
Според последните данни от Агенцията към 27.09.2019 година са подадени 30 230 заявки – заявления, а издадените заповеди за разпределяне на помощта са 25 912 и се отнасят за 26 492 деца. Няма издадени заповеди за разпределяне на помощта в натура, а заповедите за отвод са 1 362.
Помощта за първокласници се отпуска по реда на Закона за фамилните помощи за деца, като право да я получат имат фамилии, чиито деца са записани за пръв път в първи клас на държавни или общински учебни заведения. Задължително изискване е средномесечният приход на член от фамилията за предходните 12 месеца да е по-нисък или еднакъв на 450 лева За деца с трайни увреждания, сираци и деца, настанени в приемни фамилии и в фамилии на родственици и близки по реда на Закона за протекция на детето, помощта се отпуска без условия за приход.
Заявлението за разпределяне на помощта се подава в съответната дирекция „ Социално подкрепяне “ по сегашен адрес. Към него се ползват уверение за брутните приходи на фамилията за предходните 12 месеца и уверение от съответното образователно заведение, че детето е записано в първи клас на държавно или общинско учебно заведение.
От тази година изплащането на еднократната помощ за възпитаници, записани в първи клас се прави на два пъти: 50% след влизане в действие на заповедта за отпущането й, а другата половина - при започване на втория образователен период, в случай че детето продължава да учи.
Родителите ще връщат помоща, в случай че детето не постъпи в учебно заведение, в случай че това е невероятно заради здравословното му положение. Ако в границите на един месец от образователната година има позволени 5 неизвинени, родителите също би трябвало да възстановят помощите.
През предходната образователна 2018/2019 година еднократна целева помощ са фамилиите на 35 550 първокласници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР