Заявки за намаляване на административните бариери пред инвеститорите в зелена

...
Заявки за намаляване на административните бариери пред инвеститорите в зелена
Коментари Харесай

ГЕРБ и ПП заедно ще борят административните ВЕИ пречки

Заявки за понижаване на административните бариери пред вложителите в зелена сила дадоха водещите специалисти от двете най-големи парламентарни групи – ГЕРБ и „ Продължаваме промяната “. Те дадоха тези обещания по време на така наречен „ Български Давос “ – форумът Powers Summit, на който Economic.bg е медиен сътрудник.

Коментарите на представителите на двете водещи партии бяха в отговор на рецензии от страна на браншовите асоциации, че към момента има големи административни спънки, които попречват вложенията във ВЕИ.

Трите съществени целта би трябвало да бъдат улеснение на административните трудности, вложения в енергийната мрежа и предвидимост “, разяснява ръководителят на Асоциацията за произвеждане, предпазване и търговия с електрическа енергия (APSTE) Никола Газдов.

Той уточни, че даже с административните спънки в страната и липса на безплатно финансиране се чака експоненциален растеж във ВЕИ вложенията до 2025 година

На неговите рецензии някогашният енергиен министър на ГЕРБ Делян Добрев отговори, че Законът за енергетиката ще бъде отворен за промени още тази седмица и той чака съответните оферти на APSTE.

Няма събитие, на което да не се приказва нещо такова. Утре ще гледаме изменение в Закона за енергетиката и до 4 януари ще очаквам оферти. Омръзна ми да се приказва за административна тежест. При мен непрестанно стигат тъжби по какъв начин администрацията спъва капиталови планове, само че каквото можем да създадем, сме подготвени да го създадем “, разяснява Добрев.

Бившият финансов министър на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев бе по-умерен, само че моли

в случай че бизнесът има съответни оферти, да ги чуем “.

От APSTE подчертаха още, че са нужни нови вложения в енергийна мрежа и нови и подсилени далекопроводи, както и молиха за взаимни енергийни действия в района с Гърция и Румъния,

тъй като това значи десетки нови работни места “.

Партиите се сплотиха и към запазването на енергийните обезщетения за бизнеса през цялата последваща година. Припомняме, че единствено преди дни депутатите смъкнаха тавана на цената на електрическата енергия за бизнеса на 200 лева за мегаватчас, а това ще трансформира разноските за обезщетения в най-големия разход от обществените финанси.
Ядрената сила
Темата за нуклеарната сила бе отворена по време на форума от някогашния финансов министър Асен Василев. Припомняме, че дружно с предходния министър председател Кирил Петков те имаха концепция за нов „ бърз “ нуклеарен реакор като част от АЕЦ „ Козлодуй “. Днес Василев още веднъж поддържа концепцията и акцентира, че по време на неговото ръководство е почнала работа по нови два реактора на атомната електроцентрала.

Нови блокове в атомната централа би трябвало да има, само че те няма по какъв начин да попаднат в Плана за възобновяване и резистентност “, посочи Василев.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинВЕИ веи мощности веи бранш нуклеарни реактори Асен Василев Делян Добрев ГЕРБ Продължаваме промяната ПоследниНай-четениЕнергетика 8 ГЕРБ и Политическа партия дружно ще борят административните ВЕИ спънки Компании 280 Върховният съд спря една от покупко-продажбите на Vivacom Бюджет и финанси 512 „ Лукойл Нефтохим “ преведе 90 млн. лева предплатен налог в бюджета Крипто 288 „ Черната кутия “ Binance: Състоянието на най-голямата криптоборса е тайнственост Любопитно 13749 Американски режисьор снима „ най-красивия голф клуб в света “ в България Компании 2177 Yettel възнамерява да събере 127 тона електронни боклуци до 2028 година Компании 2027 Българската „ Мегапрофил ИГ “ удвоява производството си в Русе Политика 1708 Кабинетът възнамерява отстъпки за пътешестване с БДЖ и публичен превоз Всички новини13:25 Бюджет и финанси 8 „ Лукойл Нефтохим “ преведе 90 млн. лева предплатен налог в бюджетаОще от ЕнергетикаВиж всичкиКремъл жигосах ценовия таван на газа и даде обещание отговор Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР