Завръщане в Самоков е много жанрово културно събитие на различни

...
Завръщане в Самоков е много жанрово културно събитие на различни
Коментари Харесай

Самоков се готви за фестивала Жива вода

„ Завръщане в Самоков ” е доста жанрово културно събитие на разнообразни изкуства – музика, танц, спектакъл, изобразително и приложно изкуство, снимка, художествена литература, кино. Целият формат е зависещ на концепцията за образуване на изяви на самоковци занимаващи се с друг тип изкуство. Форумът се замисля като платформа за изява на създатели на мястото откъдето са тръгнали - завръщане в родния град.

В дадения случай това е Диляна Асенова Христова (Гицова), родена в Самоков. Диляна стартира да свири на пиано, когато е едвам 5-годишна, в Музикалната школа „ Проф. Васил Стоин ”, в класа по пиано на Наталия Захариева и солфеж Цветанка Георгиева (тогава шеф на школата). По-късно продължава музкалното си образование в София и в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Била е учителка по музика в Самоков /СУ „ Отец Паисий ”/. От 2000 година е преподавател-методист към Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий ”. Напуска България през 2009 година Сега живее и работи в Кувейт, където се занимава с изпълнителска, продуцентска и преподавателска активност. Ратува за разпространение на България и родния фолклор зад граница.

Целта на фестивала е да запознае самоковската аудитория с изтъкнати музиканти от света и България. И най-много да достави културна приятност.

-Участници:

· Кристоф Качка- флейта, интернационален актьор, свири по целия свят в зали като Карнеги хол, с оркестъра на Метрополитън опера, с Мюнхенска филхармония, Дрезденска филхармония. Организира майсторски класове в Латинска, Северна Америка, Европа, Азия, Австралия.

· Пьотр Дец- типичен и съвременен кларинет, лауреат на доста интернационалните състезания, свири с оркестъра на БиБиСи, с Варшавска филхармония, незабавно след Самоков отпътува на турне с Парижка филхармония.

· Стивън Тари- създател на муз. аранжименти, които ще се извършват по време на фестивала, диригент и тромпетист. Ръководил английски бендове до край на Националните контести повече от 15 пъти, негови студенти са солисти в Кралска филхармония, оркестър на Хале и други

· Минчо Томанов- соло тромбон в Софийска филхармония. Има турнета из цяла Европа и Азия.

· Любов Уришева- цигулка, концертмайстор на оркестър Синфониета.

· Жанина Димитрова- виолончело. С многочислени изяви в страната и чужбина. Свири в камерен оркестър Орфей.

· Лиляна Якимова- втора цигулка, концертмайстор на камерен оркестър Орфей

· Ралица Димова- виола- майсторски класове в цяла Европа.

Още от СОФИЯ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР