Завръщане в ритъм 7/8:4 песни срещу партийния враг, един референдум,

...
Завръщане в ритъм 7/8:4 песни срещу партийния враг, един референдум,
Коментари Харесай

Волдемор отвръща на Дъмбълдор - Слави не иска да е “бивш певец”. Нито бивш политик

Завръщане в темп 7/8:4 песни против партийния зложелател, един референдум, брифинг онлайн и изявленията единствено за два месеца
Ако в миналото се стигне до референдум за превръщането на България в президентска република, в изборните секции би могла да звучи “Песен за Лена ”.

Появата на това музикално-политическо произведение в ютюб канала на 7/8 през януари предшестваше старта на подписката за подобен референдум, която Слави Трифонов и екипът му започнаха.

То пък от своя страна предшестваше регистрацията на партия “Има подобен народ ” за предварителните избори този април.

И откакто на предходните през октомври те останаха отвън Народното събрание, в този момент внезапно медийните изяви на водача и творчеството на неговите сценаристи минаха на нови обороти.

Освен песента, отдадена на някогашната говорителка на кабинета “Петков ” Лена Бориславова, която съгласно повествованието добре познавала министерските покои и ѝ били обещавани всякакви заплати, се завъртяха и сюжети за самия Петков и най-много татко му Петко, както и за някогашния финансов министър Владислав Горанов. Последното парче е най-актуално, инспирирано от включването на финансиста в листата глобени по закона “Магнитски ”.

Преди това пък воин в творчеството на политическо шоу на Слави се оказа и служебният министър председател Гълъб Донев, при който - предстоящо, главната заигравка е със самото му име.

Хей, хей, гълъбице, гълъб-доневице,

мома Янева. Кой ще се откри

кинти да откри за третия мандат,

се пее в песента по мелодията на известната национална “Мома Яница ”.



Но до момента в който министър-председателят самичък постоянно се майтапи със себе си и цитира вица, че кабинетът “Донев ” прави бюджета перо по перо, не по този начин стоят нещата с останалите лирически герои. Особено с единствената героиня в предизборния залп творчество в жанр 7/8 - госпожица Бориславова.

Тя разгласи, че ще съди Трифонов и екипа му, а отзвукът от грубия език към дамата в обществените мрежи бе голям.

След развода в обединението, рухването на кабинета и отцепването на депутати от Слави тонът сред Има Такъв Народ и “Промяната ” мощно загрубя, само че въпреки всичко

ухото на обществото от дълго време е привикнало на политическите обиди. Изчервява се обаче, когато те станат толкоз персонални -

“парапети ”,

“мустаци ”,

“кревати ”

Уморена кака Лена,

гладна хиена,

в кабинета влизам аз,

в този час ще приказвам

с предприемача Киро

шоумена,

че представител ставам аз,

запя незнайна група реализатори в “Песен за Лена ”. Сценаристите на Слави обясниха, че в действителност това било “народно творчество ”, а те се натъкнали на него инцидентно.



Песента се появи в формалния канал на 7/8 ТВ два дни откакто партията на Кирил Петков и Асен Василев взе втория мандат за сформиране на държавно управление. Иначе съответен мотив нямаше, или най-малко не и за страничните наблюдаващи. По-скоро единствено предпочитание да се пусне някакъв фойерверк във войната против “Промяната ”, на чийто декор огромните “врагове ” на Слави ГЕРБ и Движение за права и свободи останаха напълно на назад във времето.

“Провален политически шоумен ”, отвърна му Лена

А екипа му назова “група неосъществени сценаристи ”.

Самите хора на Трифонов не разясняват за какво се залага на толкоз неприятен усет с текста. “Не знаехме за съществуването на това произведение, не знаем неговия създател, не знаем кой стои зад това нещо. То е музикално, само че не знаем кой пее, кой се е постарал по този начин, че в това CV да се види всичко значимо ”, изясни тогава някогашният зам.-председател на депутатите от Има Такъв Народ Филип Станев в “Шоуто на сценаристите ” по партийната телевизия. А сътрудника му Ивайло Вълчев даже допусна, че създателите са “простаци ” и “пълни идиоти ”.

Преди дни обаче самият Трифонов приближи тези етикети към личните си хора, като в изявление за подкаста на рапъра Йонислав Йотов-Тото от група “СкандаУ ” не отхвърли песента да е тяхна. Разказа, че до ден сегашен не бил чувал цялата ария за Лена, а единствено първия куплет. И че Филип Станев го е уговарял да я пуснат.

В диалога на Слави и Тото стана ясно още, че водачът на Има Такъв Народ не схваща какъв тъкмо е казусът с песента

Препрати към заглушаването на политическата ирония по времето на “Каналето ”, “Хъшове ”, “Ку-ку ” и “Шоуто на Слави ”, които съгласно него са били спрени по политически аргументи. “Нищо не се е трансформирало. Това е доста тъжно. Някаква песничка, някакви хора пеят нещо и това фрустрира дотам, че мен също ще ме дават на Европейската комисия за тази песничка ”, засегнат е ръководителят на партията, спечелила изборите преди година и половина, а след това останала отвън Народното събрание.

Трифонов се оплака, че ходил да дава пояснения в Комисията за отбрана от дискриминация. Всъщност не назова органа, а употребява “как се споделяше тази комисия... която, нали, не може да се подиграваш на дами ”.

Впоследствие обаче оттова отхвърлиха изказванията му, че е ходил персонално да дава пояснения. В Комисията за отбрана от дискриминирането бил получен сигнал от неправителствена организация за песента, а бележките от Слави били входирани от негов помощник.

Така или другояче, песента за Бориславова заживя личен живот. Първо напусна границите на ютюб и се реалокира в гневни фейсбук статуси, роди женска взаимност, политически пристрастености, няколко акции в отбрана на Лена, стигна и до коридорите на Народното събрание.

Въпреки полярните отзиви, правосъдните закани и голямото количество възмутени коментарори Трифонов и сътрудниците му 5 седмици по-късно пуснаха друга ария, към този момент отдадена на Кирил Петков - “Кажи на майка си ”

Поводът бе изказванието на някогашния народен представител на Има Такъв Народ Пламен Данаилов, че Петков-старши е летял с държавния аероплан до Турция, с цел да търси газ за България. От Министерския съвет опровергаха това, само че новината бе увековечена в музикална форма в познатия род.

Всичко направи да набуташ баща си,

баща ти Петко да докара две тръби,

баща ти Петко, щом е тука, елементарно се върви напред.

Мойто момченце, ти го ползваш като парапет.

С тези думи стартира “Песен за Киро ”, в която обаче очевидно основният воин не е той, а родителят му.



Някои от по-разпалените почитатели на Трифонов, израснали с него на тв екрана, разясняват, че този път чуват и самия Слави в припева

А това за феновете му е събитие, тъй като е пял за последно на концерта на националния стадион през 2018 година

С което шоуменът задочно дава отговор на лирическия си воин Кирил Петков, че не е някогашен артист. Нито желае да е някогашен политик. Така да се каже, Волдемор отвръща на Дъмбълдор (по Слави Трифонов), откакто от “Промяната ” прокламираха задругата на положителните сили, в която Има Такъв Народ не са поканени.

И за тази ария отговорност никой публично не пое. Към края ѝ обаче незнайният хор споделя:

“Пак ни накарахте да пеем, моето момче ”, до момента в който вървят фрагменти на Трифонов и “Ку-ку бенд ” от истинския клип - този на “Кажи на майка си ”.

Третата от Нова година насам ария от поредиците с недодялан текст и политически подтекст е отдадена на Владислав Горанов. Но още веднъж, макар че героят е някогашният финансов министър на ГЕРБ, зад облика му прозира различен - този на партийния водач:

Кълна се бързо-бързо да не помни теб,

с който 60 милиона от Божков

съм делил.

Кълна се - попадне ли в затвор

един от нас,

да му подам това - Горанов изгоря!,

пеят сценаристите в песента, която излезе точно на празника на любовта Св. Валентин, а пее за раздялата - разграничаването от интонации по “Магнитски ”.



Горанов, на който е отдадена песента, в действителност е почетен единствено с няколко секунди в клипа към нея. Не се загатва нищо за работата на някогашния финансов министър, само че пък се нападна Бойко Борисов. Със завъртането на видеото се появяват фрагменти от bTV новините, в които се оповестява, че е прекъснато следствието против “Барселонагейт ”. “Още не съм бил там. Ако в миналото отида, ще ти се обадя ”, гласят инсталираните думи на Борисов незабавно по-късно. Всъщност това е негов отговор от изявление с Кеворк Кеворкян още от 2002 година, а въпросът на журналиста е какво е пъкълът.

Но пък е завръщане на сценаристите на шоуто към положителната остаряла война с Борисов, позабравена около дуелите с Кирил Петков и Лена.

Това е и първата ария, която Слави незабавно разгласи за дело на сътрудниците му, а не за “народно творчество ”. Тя е качена на фейсбук страницата за почитателите му.

След като при свалянето на кабинета на четворната коалиция, която разтури, Има Такъв Народ гласуваше дружно с ГЕРБ, преди изборите в този момент за партията очевидно е значимо отново да съобщи, че няма нищо общо с тях.

Клиповете и на трите песни са направени главно от съединени фрагменти на тв участия на основните герои, а жанрово Трифонов ги дефинира като “политическа ирония ”.

След ранните, по-жизнерадостни и народняшки шлагери от вида на “7-8 и ще си паднала ” точно политическата ирония стана това, което шоуменът и хората му вършат най-добре. И което ги изстреля от екрана напряко в Народното събрание. Преди дни Трифонов се оплака на Тото, че тъкмо поради скечовете му с политици се е наложило да напусне bTV, защото притежателите на частната телевизия желали да знаят авансово сюжета му.

Дали в този момент рецензиите са политически, или естетически, може и да е противоречиво, само че е несъмнено, че песента за Лена Бориславова даде старт на предизборната акция на Има Такъв Народ. Както и на бавното завръщане на Слави в общественото пространство. За няколко седмици - три песни, десетки статуси във фейсбук, две изявленията на Трифонов, последното - излъчено като сериал. В него той даже проговори за секс, който го направил “животно ”.

Нещо повече - Слави стана от дивана, излезе от фейсбук и даде брифинг за медиите онлайн, откакто 3 години не се бе явявал в общественото пространство. Май посланието е ясно - “Ще не преставам да пея ”, в случай че може да цитираме примата Йорданка Христова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР