Заводът за преработка на отпадъци на столицата започва да се

...
Заводът за преработка на отпадъци на столицата започва да се
Коментари Харесай

Пак скандали за боклука в София: Заводът за преработка на отпадъци е заринат

Заводът за преправка на боклуци на столицата стартира да се трансформира в бунище. Капацитетът на депото се запълва съвсем два пъти по-бързо от плануваното и до две години депото ще е цялостно. За това алармираха както кметът на София, по този начин и някогашните управници. Обвиненията за какво се е стигнало до рецесия с боклука са взаимни. Днес съперниците на Васил Терзиев споделиха, че поради невзимането на ограничения обстановката се утежнява.

Ябълката на раздора през днешния ден в общината беше тематиката за твърдото гориво, което се добива от боклуци или просто РДФ. Когато преди 5 месеца кмета Терзиев инспектира завода, той разгласи, че качеството на РДФ е толова ниско, че никой не желае да го купи и че два от общо три контракта с циментовите фабрики са развалени.



" Това нещо е решено и както ние сме дали обещание, до края на годината ще паднем под 10% депониран боклук. За целия РДФ сме в към този момент сме в процедура да се сключат контракти ", уточни Васил Терзиев, кмет на София.

В момента в депото всекидневно се заравят 370 тона готово РДФ гориво от 600. Вчера общински съветици от ГЕРБ посетиха завода и се възмутиха от разхищението на суровината. Според Георги Георгиев, когато ГЕРБ управлявали завода - изпълнявали всички европейски изсиквания.



" Няма никаква логичност да изхарчим хиляди левове от парите на софиянци, да обработим от камионите за отпадък суровината да се трансформира в РДФ гориво и след това то да бъде заровено ", сподели Георги Георгиев, общински консултант ГЕРБ-СДС.

Шефът на завода за отнасяне на боклуци изясни, че са им трябвали няколко месеца, с цел да подобрят качеството на РДФ. Като в края на март самостоятелни лаборатории открили доста положително качество. Обществената поръчка за новите контракти с циментовите фабрики обаче занапред стартира и по тази причина се наложило закопаване. За да се усъвършенства преработването, ще бъдат назначени и още хора, само че резултатът няма по какъв начин да е огромен.



" Това е градивна специфичност на завода, която няма по какъв начин да бъде отстранена, би трябвало тотално да бъде реконструиран заводът. Или изобщо подобен вид боклук да не стига до завода ", разяснява Васил Терзиев.

Очаква се хората да стартират да ценят отпадъците си повече, когато най-сетне бъде въведен регламентът " замърсителят заплаща ". Така до завода ще стига доста по-малко отпадък.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР