Заводът за горене на отпадъци в София няма да се

...
Заводът за горене на отпадъци в София няма да се
Коментари Харесай

Пропадна проектът за инсинератор за горене на RDF отпадъци в София - Общество

Заводът за горене на боклуци в София няма да се реализира с финансиране от ОПОС, както беше планувано. 

Това оповестиха на взаимен брифинг министърът на околната среда Росица Карамфилова и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. 

" Топлофикация София " приключи публичната поръчка за планиране и строителство на завода за изгаряне на RDF-отпадъци в София, излиза наяве от известие на уеб страницата на Агенцията за публични поръчки. 

Причината е, че четирима от петима участници в конкуренцията бяха отстранени поради противоречие на офертите по отношение на условията на възложителя. След решение от края на януари на Върховния административен съд, сочещо пропуски в процедурата и премахване на спечелилия участник - " RDF Файърд Пауър Плант София 2021 ", комисия още веднъж прегледа подадените още напролет на 2021 година предложения. В резултат в процедурата остана единствено Консорциум " София РДФ 2021 ", чиято оферта е подадена от " Джи Си Ар " АД. При това състояние Законът за публичните поръчки (ЗОП) дава право на възложителя да приключи процедурата. 

За плана са заделени средства по оперативна стратегия " Околна среда ", само че осъществяването му няма по какъв начин да завърши до края на годината, поради множеството обжалвания. 

Сега Столична община ще търси друго финансиране за „ Проектиране и създаване на апаратура за комбинирано произвеждане на сила в София с оползотворяване на RDF - трета фаза на интегрирана система от уреди за отнасяне на битовите боклуци на Столична община ". 

" Ние си давахме сметка, че този план е рисков и сложен ", разгласи кметът на София Йорданка Фандъкова на брифинг в Министерството на околната среда и водите, ръководещ ОПОС. 

От 2018 година " Демократична България " предизвестява, че построяването на Завод за изгаряне на боклуци в центъра на София (в ТЕЦ-София зад Централна жп гара) е нездравословен и непотребен план " и към този момент имаме доказателство за неуспеха на това неразбирателство, гневно защитавано от ГЕРБ-СДС ", се акцентира в позиция на " Демократична България ". 

Съдбата на противоречивия план ще би трябвало да се реши от идващия кмет на София. Отсега е ясно, че на поста ще застане нов човек, защото дългогодишният кмет Йорданка Фандъкова няма да се кандидатира за нов мандат.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР