Заводът в град Девня се очертава като първото въглеродно неутрално

...
Коментари Харесай

„Девня Цимент” АД получава €190 млн. от ЕС за въглеродна неутралност


Заводът в град Девня се обрисува като първото въглеродно неутрално индустриално дружество в страната, реализирайки план с европейско финансиране
(снимка: Девня Цимент АД)

„ Девня Цимент ” АД подписа в Брюксел публично съглашение за финансиране по Фонд Иновации за плана Anrav за хващане и предпазване на въглеродни излъчвания. Това е първият сходен план в Източна Европа, както и първият, финансиран по Фонд Иновации на Балканите, оповестиха от сдружението .

Проектът Anrav цели да трансформира завода в град Девня в първото въглеродно неутрално индустриално дружество в страната, като осъществя система за хващане, превозване и предпазване на CO2 излъчвания с потенциал от към 800 000 тона CO2 на година с пускова дата 2028.

Цялото финансиране по Фонд Иновации е в размер на малко под 190 милиона евро, като главен бенефициент е „ Девня Цимент ” АД, а стратегически сътрудник – компанията PetroCeltic, оперираща в нефтената и газова промишленост. Остатъкът от финансирането на плана Anrav ще обезпечи компанията притежател на „ Девня Цимент ” АД – Heidelberg Materials.
още по темата
„ Амбицирани сме да изпълним първия в Източна Европа план за хващане и предпазване на въглеродни излъчвания ”, показа  Михаил Полендаков, изпълнителен шеф на „ Девня Цимент ” АД.

„ Разбираме отговорността към реализацията на този план, осведомителната акция към обществото и нашите директни съседи и ще работим интензивно като екип за реализиране на задачата – първият въглеродно безпристрастен цех в Източна Европа ”, добави той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР