Заводът в Девня е най-големият производител на синтетична калцинирана сода

...
Заводът в Девня е най-големият производител на синтетична калцинирана сода
Коментари Харесай

"Солвей Соди" разпределя 135.5 млн. лв. печалба за 2018 г.

Заводът в Девня е най-големият производител на синтетична калцинирана сода в Европа

[Солвей Соди] Производителят на калцинирана сода " Солвей Соди " ще разпредели облагата от 135.5 млн. лева за 2018 година като дял. Това реши общото заседание в понеделник. Акционерите ще получат по 21.35 лева на акция преди данъчно облагане, което е с към 5 лева по-малко от миналогодишната сума.

Изплащане

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Изплащането на дивидентите стартира от 25 юни, като физическите лица могат да получат парите си във всички клонове на Експресбанк в страната, споделиха от компанията. За юридически лица заплащането е единствено по банков път. Мажоритарен притежател (97.94%) е Solvay Sisecam Holding, в който белгийската група Solvay държи 75%, а турската Sisecam - 25%. Въпреки че преди години компанията направи назад изкупуване, отвън главния притежател към момента има над 130 хиляди акции.

Предходната година компанията заплати по 26.28 лева на акция преди облагане, като разпредели общо 166.8 млн. лева измежду акционерите. Освен облагата на самия цех в сумата бяха включени и 2.2 млн. лева от неразпределената облага на дъщерното сдружение " Девен ", което се вля в " Солвей Соди " в средата на 2017 година

За 2018 година компанията регистрира дребен спад на приходите от продажби (-5%) до 448.6 млн. лева, демонстрира годишният доклад. Производството обаче остава високо и даже леко нараства, което от компанията изясняват с направените вложения в повишение на потенциала и други усъвършенствания.

Други решения

Акционерите са дали своят вот също да бъде определен нов член на съвета на шефовете, който сега се състои от седем души. Новото попълнение е Жан-Шарл Джелалиан, който е стратегически маркетинг шеф в световната бизнес единица " Калцинирана сода и деривати " на групата Solvay.

През 2018 година по-големите вложения на компанията са били в създаване на два нови сондажа за произвеждане на сол в дъщерното " Провадсол ", възобновяване на охладителната кула в ТЕЦ-а на компанията и възобновяване на инфраструктурата в содовия цех и централата, споделиха от сдружението. " Свилоза " няма да разпределя дивиденти

Дружеството " Свилоза ", което до началото на годината беше обществено, няма да разпределя дивиденти за 2018 година На общо заседание предходната седмица акционерите са решили да отнесат цялата облага в размер на 251 хиляди лева към неразпределената облага от минали години. Към края на 2018 година сумата е малко над 13 млн. лева Мажоритарен притежател на компанията е Красимир Дачев посредством " А.Р.У.С. холдинг ". Докато беше обществено сдружение, " Свилоза " раздаде дивиденти единствено през 2018 година, когато разпредели 1 млн. лева от облагата от предишни години. За 2017 година резултатът беше 6 млн. лева загуба.
Консолидираната облага на " Свилоза ", която включва и резултата на свищовския производител на целулоза " Свилоцел ", нараства повече от два пъти през предходната година до 31 млн. лева Приходите се усилват с 27% до 153.5 млн. лева Компанията изнася над 90% от продукцията си главно в прилежащи страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР