Заводът произвежда основно амониев нитрат, както и други химикали Още

...
Заводът произвежда основно амониев нитрат, както и други химикали Още
Коментари Харесай

Печалбата на "Неохим" намаля почти наполовина

Заводът създава главно амониев нитрат, както и други химикали

Още по тематиката
" Евро ферт " опитва нови технологии дружно с Тракийския университет

На полетата, употребявани от аграрния факултет, ще бъдат извършени опити за наторяване с амонячна вода
4 юли 2017
Borealis стана едноличен притежател на сдружение с 20% дял в " Неохим "

Австрийската компания закупи и останалите 60% във " Феборан ", която е измежду огромните акционери в производителя на торове
2 май 2017
" Неохим " подвигна облагата си 6.5 пъти през 2016 година

Неконсолидираните резултати на торовия цех демонстрират спад на приходите, само че и по-ниски разноски
30 яну 2017 Производителят на торове " Неохим " - Димитровград, свива облагата си съвсем на половина през предходната година. Основната причина за спада са по-ниските доходи от продажби, както и увеличените разноски за активността, демонстрира неконсолидираният доклад на сдружението.

По-слаби продажби

Нетните доходи от продажби на компанията се намаляват с 5.7% през предходната година (виж таблицата). През последното тримесечие въпреки всичко предприятието е съумяло отчасти да компенсира спада, който към края на септември беше близо 9%. За цялата година с към една пета понижават продажбите както на локалния пазар, по този начин и отвън страната, като доближават надлежно 117.4 млн. лева и 110.3 млн. лева Компанията продава продукцията си основно в Европа, както и в Азия и Африка. Основният артикул на завода е амониев нитрат, само че сдружението продава също и разнообразни други торове и химически съединения (амоняк, натриев нитрат, азотна киселина и т.н.).

В същото време разноските на сдружението са се повишили, в това число и тези за природен газ, който е главната суровина на завода. Освен цената на синьото гориво върху резултатите на компанията въздействие оказва и положението на селскостопанските производители и изкупните цени на продукцията им. Като цяло заводът работи сред 6 и 9 месеца, а през останалото време се вършат поправки. Целта е да се реализира натоварване на мощностите над 80%, което намалява себестойността на продукцията.
Финансово показване

В същото време компанията е подобрила с 300 хиляди лева финансовите си доходи с помощта на позитивните курсови разлики. Основната валута, която въздейства върху резултатите на сдружението, е щатският $.
За 2017 година чистата облага на " Неохим " се свива с над 45% до 15.4 млн. лева Това прави по 5.94 лева на акция по отношение на 10.84 лева за 2016 година От резултата за 2016 година (28 млн. лева.) сдружението разпредели 3.4 млн. лева като дял, или 1.30 лева на акция преди налог. Останалата сума беше заделена като спомагателни запаси.

Общите отговорности по банкови заеми на компанията понижават през предходната година, като към края на 2017 година доближават 10 млн. лева по отношение на 14.4 млн. лева година по-рано. Средствата са отпуснати главно за възобновяване и реорганизация на индустриалните съоръжения за амоняк, излиза наяве от доклада на сдружението.

Собственост

Основните акционери в " Неохим " са " Еко тех " (24.28%), " Евро ферт " (24.03%), " Феборан " (20.3%) и Agrofer International Establishment (7.68%). През пролетта на предходната година " Феборан " стана еднолична благосъстоятелност на австрийската химическа компания Borealis, която до тогава държеше 40% дял. Според формалното известие задачата на договорката беше Borealis да ускори наличието си в торовия бизнес в района на Югоизточна Европа.

Самата " Неохим " има две дъщерни търговски сдружения в Турция, както и охранителна компания в България. В завода работят към 970 души.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР