Зависимостта на САЩ от руското ядрено гориво предизвиква сериозна загриженост

...
Зависимостта на САЩ от руското ядрено гориво предизвиква сериозна загриженост
Коментари Харесай

FT: Зависимостта от ядрено гориво от Русия застрашава националната сигурност на САЩ

Зависимостта на Съединени американски щати от съветското нуклеарно гориво провокира сериозна угриженост и съставлява сериозна опасност за националната сигурност на страната. Това съобщи ръководителят на Американската работа за нуклеарна сила към Министерството на енергетиката на Съединени американски щати Катрин Хъф.

В изявление за Financial Times тя акцентира, че Съединени американски щати би трябвало да се освободят от зависимостта си от съветското гориво, изключително в региона на нуклеарната енергетика. Както означи Хъф, към 20% от горивото, употребявано от американските реактори, се закупува от съветски снабдители, оповестява РИА Новости.

Американският чиновник призна, че Русия управлява половината от международния пазар за обогатяване на уран в региона на нуклеарната сила и „ работи за подкопаване на американската верига за доставки на нуклеарно гориво “. Тя също по този начин означи, че Русия създава евтини артикули от обогатен уран на международните пазари, което води до отрицателни последствия за горивния цикъл на Съединени американски щати.

В тази връзка Хъф заяви, че администрацията на президента Джо Байдън е поискала от Конгреса на Съединени американски щати 2,16 милиарда $ за поддръжка на тактика за поощряване на американските компании да усилят потенциала за обогатяване и превръщане на уран.

Министерство на енергетиката на Съединени американски щати е дълготраен покупател

Очаква се Министерството на енергетиката на Съединени американски щати да бъде дълготраен покупател на тези компании, с цел да обезпечи съответни доставки на гориво за бъдещи нуклеарни реактори. Успехът на тези вложения ще зависи от въвеждането на ограничавания върху съветските нуклеарни артикули и услуги.

Хъф също по този начин означи, че Съединените щати би трябвало да подпишат 5-10 контракта за създаване на нови реактори през идващите две до три години, с цел да реализиран своите климатични цели до 2050 година

По-рано Съединени американски щати нарекоха зависимостта на страната от съветското нуклеарно гориво несъразмерна. За да реши този проблем, страната има намерение да усили производството на обогатен уран и да разшири потенциала на завода Urenco в Ню Мексико.

Източник: Financial Times,  Превод: SafeNews

Още вести четете в секция Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР