Зависимостта на България от вноса на руски природен газ е

...
Зависимостта на България от вноса на руски природен газ е
Коментари Харесай

Спад на зависимостта ни от руски газ с 15%

Зависимостта на България от вноса на съветски природен газ е намаляла през първата половина на 2019 година с близо 15 %, сочи финансовият доклад за полугодието на " Булгаргаз ", оповестен преди ден. От документа излиза наяве обаче, че в това време приблизително претеглената цена за шестмесечието на природния газ на входа на газопреносната ни система се е нараснала с над 10 лева (повече от 30%) по отношение на междинната стойност за същия интервал на 2018 година

Това се отразява удобно на държавния газов доставчик, който е нараснал приходите си от продажба на суровина с 30 % и завършва с облага от близо 30 млн. лева Година по-рано тя е била близо 9.4 млн. лева. До края на 2018 година обаче се изпарява и крайният резултат е загуба от близо 32 млн. лева. Той се получава след включването във финансовия резултат на наложената на сдружението солидарно с БЕХ и НЕК санкция от над 77 млн. евро поради корист с пазарно състояние. Трите сдружения я апелират пред Съда на Европейския съюз, само че тя към този момент тегне в отрицателния резултата на " Булгаргаз " за 2018 година

В същото време " Булгаргаз " продължава да не може да си събере 161 млн. лева от длъжници, най-големият от които е столичното парно, следвано от Топлоелектрическа централа " Варна " на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

Трима различни доставчика

Разнообразяването на газовите доставки се дължи на подписани контракти от държавния снабдител с гръцката ДЕПА, швейцарската " Колмар " и българския търговец " Дексиа " през първите шест месеца на 2019 година Така различният на съветския газ е доближат дял от 15.16%, от които 9.3 са на гръцката ДЕПА, 5.72 на 100 на " Колмар " и 0.31 на 100 – на " Дексиа ", която също по този начин обезпечава нищожния дял на локалния рандеман на природен газ от 0.10 %.
Миналата година обаче в тези шест месеца не е бил постъпил и един кубически метър газ от локален рандеман. 0.73 на 100 от общите доставки на " Булгаргаз " пък се падат на газовия оператор " Булгартрансгаз " по контракти за балансиране.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР