Завещан имот на Националната хуманитарна гимназия в Благоевград е продаден

...
Завещан имот на Националната хуманитарна гимназия в Благоевград е продаден
Коментари Харесай

Имот на хуманитарната гимназия в Благоевград продаден без тяхно знание

Завещан парцел на Националната филантропична гимназия в Благоевград е продаден от Общината, само че без знанието и единодушието на учебното заведение. Ръководството на гимназията води 20-годишна неуморна борба, с цел да си върне дарения парцел, само че все още резултат няма, предава.

Славка Проевска и брачният партньор ѝ са ученици на някогашната солунска гимназия. Още приживе те завещават наследството си на днешната Национална филантропична гимназия. Правят уточнението разпоредник да бъде Учителския съвет. Завещанието е написано през 1972 година, а за него от образователното заведение схващат 29 години по-късно.

" Оттогава госпожа Марковска (бившата директорка) води борба, с цел да влезем във владения на парцелите, които има госпожа Проевска ", съобщи Марин Митов - шеф на Националната филантропична гимназия в Благоевград.

В интервала, в който е написано наследството, то не е имало юридическа стойност и с наследството се разпореждала страната. След демократичните промени, собственик на парцелите става Община Благоевград, която през 2011 година дава позволение парцелът да бъде продаден, а вложителят да построи многофункционална зала в двора на учебното заведение.

" 2014 година, когато кметът към този момент е различен, новият кмет предлага на Общинския съвет да продаде парцела и тъкмо това се случва и парцелът е продаден. 2015 година аз това инцидентно го узнавам, ние даже не сме осведомени ", съобщи Марин Митов.

Директорът схваща, че парцелът е продаден за 400000 лв., а толкоз са нужни за изграждане на зала за учебното заведение. След консултация с адвокати Митов сезира прокуратурата и в този момент се надява сагата да завърши в интерес на учебното заведение.

" Неприятното е, че всеки нов Общински съвет и нов кмет, които идват си вършат анулират решенията на предния и си вършат техни неща. Защото като няма последователност, не се случват нещата ", съобщи Марин Митов, шеф на Националната филантропична гимназия.

Оказва се, че филантропичната гимназия е общинско учебно заведение без независим юридически статут и с цялата негова благосъстоятелност се разпореждат кметът и Общинският съвет.

" Имотът и двуетажната постройка, за които става въпрос, не са разказани категорично в наследството, също по този начин от наследството не излиза наяве какви парцели е имала, като към него няма списък на същите ", съобщи Румяна Чорбаджийска, основен специалист в дирекция " Общинска благосъстоятелност " към Община Благоевград.

С решение на настоящето общинско управление от 28 април 2021 година са почнали процедури за разглеждане на предложения. Търсят се и реализатори за построяването на многофункционална зала за благоевградската филантропична гимназия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР