Заведенията в морските курорти за съжаление са мястото, където с

...
Заведенията в морските курорти за съжаление са мястото, където с
Коментари Харесай

Внимавайте: Менте алкохол залива капанчетата по морето

Заведенията в морските курорти за жалост са мястото, където с най-голяма възможност може да ви сервират подправен алкохол. Вариантите на ментето са най-разнообразни - от разредени напитки до чист алкохол, към който са добавени есенции. Същото това ви се сервира като водка, ракия или уиски, предизвестяват препатили туристи. Долнопробният алкохол нормално се предлага в евтините олинклузив хотели, капанчета, само че и в всеобщите заведения за хранене.       

Не е необичайност митничарите да задържат стотици литри алкохол с неразбираем генезис, който е бил предопределен за консумация в питейните заведения и нощните заведения.

Най-коварни са коктейлите, които може да съдържат няколко типа менте. В кошмарната композиция сред анасонови питиета, джин, уиски и всякакви боядисани аперитиви може да се получи много нападателна композиция.   Тъкмо миксовете от няколко питиета са най-благодатни, с цел да се пробутват ментетата, разкриват тайните на занаята бармани. Експертите пък са безапелационни, че тъкмо в разгара на лятото, в огромните курорти, търговците са най-доста изкушени да сипят в бутилка от вносен алкохол нещо друго и нискокачествено.

Пътят на незаконния алкохол стартира от съмнителни изби, хранилища, задни дворове, описват митнически чиновници. В разнообразни нерегистрирани обекти се откриват десетки хиляди литри алкохол в туби и бидони. Естествено, течностите не дават отговор даже на обикновени хигиенични условия.

Долнопробният подправен алкохол постоянно е откриван от инспектори в хранилища и изби в пластмасови туби, сложени на диспенсъри, от които се налива течност, след това наречена водка, отлежала ракия, уиски или джин. Никой не знае какво тъкмо е наличието в тубите и какъв брой е рисково за консумиращите. При всички случаи обаче вредите върху здравето са налице. 

Особено рискови са туровете в питейните заведения на плажа в огромните курорти, където се леят литри алкохол. Най-рискови са огромните съдове – така наречен алкохолни кофи, от които туристите пият с няколко дълги сламки. Какво има в тези коктейлни кофи, единствено може да се подозира.

Клиенти в крайморските заведения всеобщо се оплакват, че им сервират ментета с усет на ацетон.

В същото време подправеният алкохол се среща и в дребните магазини. Сериозни количества от ерзаца се продава в дребните бакалии, защото в огромните вериги контролът е по-строг.

Най-имитираната напитка още веднъж е ракията, и то скъпата, тъй като евтиният алкохол не съставлява интерес за мошениците. 

Летовници се оплакват, че по крайбрежни заведения за хранене им сервират ракия най-вероятно от домашния котел, откакто са поръчали напитки от първокласни марки, от вида „ Бургас ” 63, „ Сливенска перла ” и други скъпи градусови напитки. „ Поръчваме „ Бургас 63 ”, а ми сервираха някаква пърцуца, ужасна на усет ”, яростно описаха столичани, вбесени от наглостта със злоупотребите с напитките по заведенията.

Проблемът е, че мъчно може да разкриеш и докажеш, че пиеш менте.  Дори когато клиентите упорстват келнерите да отливат от бутилката пред очите им, с цел да се убедят какво им наливат в чашите, тарикатите отново намират излаз – пресипват в първокласните шишета ментетата. 

Масовата процедура обаче си остава разреденият алкохол. За да вземат повече пари от 1 бутилка, келнерите разреждат чашата с вода, като се надяват клиентите да не усетят и да не вдигнат скандал. Не постоянно обаче си икономисват казуса. 

След ракията, най-ментосвана е водката, която е желано пиво на мнозина. Проблемът в комерсиалната мрежа е, че имитациите също имат сякаш постоянен бандерол, който би трябвало да подсигурява качество и автентичност на продукта. Управителите на комерсиалните обекти са неприятно сюрпризирани, че снабдителите им доставят имитации, а клиентите всеобщо се оплакват.

Лоши заместители получават „ Троянска сливова ”, „ Бургаска мускатова ”, „ Сливенска перла ”, признаха снабдители на дребни квартални магазини в южните квартали на София. Въпросните ментета имат извънредно непоносим ацетонов усет и не приличали даже на най-обикновена ракия. В същото време би трябвало да знаем, че единствено експерти могат да имат тежката дума дали даден алкохол е менте. И въпреки всичко има някои способи, по които да разпознаете дали сте попаднали на имитации.

Експерти пък напомнят остарели препоръки - че даже при потреблението на първокласен алкохол, би трябвало да спазвате няколко елементарни правила. Сред главните е да се употребява от по-лек към по-твърд алкохол. Например от бира или шампанско към концентрат, само че не и противоположното.

Експертите изясняват, че с цел да разберем какво се случва в организма би трябвало да умножим градуса по милилитрите, да разделим на хиляда и по този начин получаваме часовете, за които черния дроб ще преработи алкохола.

Абсолютно непрепоръчително е да се смесват и зърнени с гроздови питиета – след бира, да вземем за пример, не трябва да се пие вино. Не би трябвало да се смесват бира с коняк, бира с уиски. И част от златните правила – да се пие оптимално количество вода. Добър вид е към напитките да се добави наложително мезе с задоволително мазнини. Особено подобаващи към алкохола са бананите и картофите.

Ето по какъв начин да ревизирате подправена ли е напитката:

Ако желаете да ревизирате дали виното е от същинско качествено грозде, а не боядисано с химикали, налейте в малко шише, затиснете гърлото му с пръст и пуснете бутилката в огромен съд с вода. Рязко махнете ръката си, тъй че течността от бутилката да се смеси с водата. Ако виното е същинско, то не се смесва с водата, а образува в нея червени влакна.

Колкото по-бързо се смесва виното с водата, това е знак, че има бол химични добавки и оцветители. Има и още един метод да разпознаете натуралното  - като в него налеете глицерин. Ако сте си купили менте елексир, то глицеринът незабавно ще се оцвети в алено или жълтеникаво. Обратно – в случай че сте купили качествено вино, глицеринът остава прозрачен.

Има си трик и при коняка, да вземем за пример. За да ревизирате същински ли е, или е неизвестно къде юридически фалшификат, стоплете чаша с питието в длани и вдишайте. Тънкият мирис ще ви подскаже дали пиете качествено пиво или долнопробно менте.

Лесно можете да ревизирате качеството на коняка, още преди да го купите от магазина. Вземете бутилката с коняк и доста постепенно я обърнете с дъното нагоре. Ако конякът се стече надолу като вода, би трябвало да знаете, че не пиете автентично пиво. Ако от дъното се отделят капки като от гъсто сладко, значи сте попаднали на в действителност първокласен коняк.

Когато желаете да изпробвате оригиналността на водката, обърнете бутилката с дъното нагоре и разгледайте напитката за странни частици, да вземем за пример мъхчета. Във водката е неприемливо да има наслойка.

Водката менте нормално съдържа дребни частици с неразбираем генезис, от време на време е мътна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР